Om Gusty

Gustav kite master instruktör

En gång i tiden arbetade jag som konsult, året var 2007. Satt allt som oftast bänkad framför en dator och höll på att rita någon meningslös 2D-ritning eller roterade likgiltigt runt en 3D-modell av någon konstig mekanisk pryl. En till synes helt vanlig dag på kontoret hände det sig att en annan nyrekryterad kille hamnade vid datorn intill mig. Som brukligt när man träffar en ny person började vi prata om våra respektive bakgrunder och tidigare jobb. Döm om förvåning när min nya arbetskollega, Claes Lundin, berättade att han spenderat de senaste sex åren med att resa jorden runt för att snökita och kitesurfa. Claes visade sig vara SM-mästare i snökiting! Själv hade jag aldrig tidigare hört talas om vare sig kitesurfing eller snökiting men blev helt såld när Claes visade en ball kitefilm på nätet. Bestämde mig redan då för att testa på denna sport och såg framför mig hur jag hoppade och gjorde tricks (något som dock visade sig kräva år av trial and error)!

 

Det dröjde emellertid två år innan jag fick tummen ur och äntligen gick en kitesurfingkurs uppe i Göteborg. Första kursdagen var det i princip vindstilla. Jag och två andra killar fick lattja lite med en träningskite innan vinden dog helt. Andra kursdagen var det något bättre vind och jag fick prova på bodydragging och hann stå på brädan någon sekund innan kursen avslutades. Att påstå att jag var fullärd eller ens redo att kita på egen hand efter kursen är en stor överdrift!

 

Likväl hade jag gett mig fan på att lära mig kitesurfa och köpte därför på vinst och våg min egen utrustning. På ostadiga ben gav jag mig ut så fort tillfälle begavs och man kan väl säga att det var ren tur att jag inte skadade mig själv eller någon annan under första tiden när jag kämpade med att komma underfund med hur man överhuvudtaget kom upp på brädan. Efter ett tiotal sessions började dock polletten trilla ner och det blev bara roligare och roligare i takt med att jag började lära mig behärska kiten och få en viss känsla för vinden. Den ultimata belöningen efter allt slit kunde inte beskrivas som annat än helt fantastisk, jag hade lärt mig kitesurfa!

 

Jag hade blivit helt hooked på kitesurfing och stack ut så fort jag fick chansen, det spelade inte så stor roll om det ösregnade eller om det var 2 grader i vattnet och isande kall vind, bara jag fick kita!

 

År 2012 gick jag en IKO-kurs i Danmark och blev därmed certifierad kitesurfinginstruktör. Samma år startade jag min lilla kiteskola Gusty och har sedan dess lärt ett hundratal personer att kitesurfa. Att få lära ut min passion till andra människor är något jag verkligen gillar. Jag vet hur det känns att som nybörjare få alla dessa aha-upplevelser och hur nöjd och glad man känner sig efter att ha åkt sina första metrar på brädan. Att få vara med i dessa ögonblick är värdefullt för mig och jag är tacksam över att kunna dela med mig av tips och tricks som är mycket viktiga och användbara när en helt grön person ska lära sig kitesurfa.

 

Som instruktör får jag ofta höra att jag är lugn, trygg och tålmodig. Tar detta som komplimanger 😉 Oavsett vilket är min målsättning alltid att du som elev ska lära dig kitesurfa på ett snabbt, kul och säkert sätt. För att du som elev ska få ut mesta möjliga av din kurs tar jag därför heller aldrig mer än två elever åt gången då jag vet hur viktigt det är, både för tryggheten och inlärningen, att bokstavligt talat ha någon att hålla i när det blåser!

 

/Gustav

Gusty's gamla logga

Här är för övrigt den video Claes visade mig den där ”vanliga” dagen på kontoret.