Så här gör du för att säkert launcha din kite

Hur launchar man en kite?

Vet du inte svaret på den frågan bör du definitivt läsa den här lilla guiden! Att launcha kiten kan tyckas vara den enklaste saken i världen, men likväl inträffar olyckor på stränderna just p.g.a. att somliga launchar kitarna på felaktiga och direkt livsfarliga sätt. Du som gått en kurs har förhoppningsvis fått lära dig att launcha kiten enligt konstens alla regler. Men att ta steget från att launcha en kite under uppsyn av en instruktör till att launcha en kite på egen hand är en annan femma. Syftet med den här guiden är att du ska lära dig launcha kiten på ett korrekt och säkert sätt och samtidigt få en förståelse för vad som kan ske om du gör fel.

Så hur gör man?

– de fyra bilderna beskriver ett korrekt tillvägagångssätt för en assisterad launch

Launcha kite

Börja med att endast kroka fast leashen på dess avsedda plats på bommen. Greppa tag om chickenloopen och inget annat, låt bommen fara ut. Kontrollera varifrån vinden kommer och placera dig själv ca 80-90 grader mot vinden, precis i kanten på vindfönstret. Backa bort från kiten så att linorna sträcks en aning. Kiten står nu och fladdar eftersom den ännu inte fångar någon vind. En liten parantes, har du seglat någon gång? Då känner du kanske till begreppet ”vindögat”. Att placera kiten i kanten på vindfönstret med fullt utskotad bom kan jämföras med att placera en segelbåt i vindögat. Nåja, tillbaka till kiten. När linorna väl är lite sträckta och kiten står där och fladdar så kan du ta tillfället i akt att passa på att göra en snabb check för att se att linorna inte är tvinnade. Kolla även att bridle-linorna inte trasslat sig eller fastnat kring någon vingtipp.

Launcha en kite - steg 2

Nu kan du kroka i chickenloopen. Personen som står och håller i kiten är förmodligen någon som vet vad han sysslar med. Även om du just bett någon random lirare på stranden om hjälp med att hålla kiten och tydligt instruerat honom om vad han ska göra kan du inte ta för givet att han verkligen håller kvar kiten tills du gör tummen upp. Det händer att folk släpper eller kastar upp kiten i luften innan man ställt dig i rätt position. Har man då redan krokat i chickenloopen kan man få en otrevlig flygtur… Hursomhelst, när chickenloopen är på plats, så dra bommen till dig en aning och ta några steg upp mot vinden. Tyget (canopyn) kommer nu fånga och spännas ut av vinden, vilket är ett tecken på att du positionerat dig en bit upp mot vinden. Ju längre du går upp mot vinden, desto längre ner hamnar kiten i powerzone samtidigt som den börjar pressa mot din assistant, du kommer också se och känna att kiten drar ganska mycket. Om din assistant släpper kiten i detta läge kommer den rusa fram till kanten på vindfönstret med stor kraft och med risk för att du dras med. Så ta något steg tillbaka så att kiten hamnar i den neutrala zonen.

Launcha en kite - steg 3

Dags för tummen upp! Om du placerat dig helt perfekt kommer kiten stå kvar i sitt läge och sväva fritt ovanför marken när din assistant släpper taget. Faller den däremot bakåt har du placerat dig för långt ner i vinden. Förhoppningsvis kommer assistanten uppmärksamma detta och greppa tar i kiten igen så att du kan gå upp en liten bit mot vinden och launcha på nytt. Gör han inte det kan du rädda situationen genom att snabbt själv förflytta dig upp mot vinden för att få kraft i kiten.

Launcha en kite - steg 4

Styr långsamt upp kiten, gärna med endast en hand mitt på bommen, tills den är ca 45 grader över marken och dröj inte kvar på land i onödan utan bege dig snarast ut i vattnet. En vanlig syn är dock att folk tar upp kiten till 12 och därefter tar sig ut i vattnet.

Vad är fel med att ta upp kiten till klockan 12?
När kiten är rakt upp i kl. 12, även kallat zenit, är den i neutralläge, alltså det läge när vi har som minst kraft i kiten. Det kan kännas säkert att ha kiten i detta läge, men man bör samtidigt vara medveten om riskerna. Två kritiska situationer kan uppstå, antingen kan du råka ut för lofting eller att vinden plötsligt bedarrar. Risken för att loftas är som störst vid stark och byig vind. Har du kiten i 12 när en vindby kommer kan du loftas och förlora fotfästet, vad som sker därefter kan du kanske räkna ut själv… Motsatsen till en vindby är att vinden plötsligt försvinner varpå kiten dimper ner från skyn. Vad som händer då kan du läsa om under ”kitemares”.

Två vanliga misstag

Att launcha kiten på ett säkert sätt är inte svårt om du bara gör som de fyra bilderna ovanför illustrerar. Det är dock inte helt orelevant att känna till vad som kan ske om du eller någon annan slarvar med launchningen, så vi ska här belysa två misstag som man ser ganska ofta bland nybörjare.

Rätt position för att launcha en kite

Kiten är för långt ner i vinden
Gör man misstaget att inte placera sig tillräckligt högt upp i vinden, så finns det risk att kiten ”backstallar”, d.v.s. den faller bakåt och ner i vindfönstret. När detta sker rullar kiten samtidigt ofta runt något varv eller två och det finns en potentiell risk att den hamnar rakt ner i powerzone där den flyger upp med en jävla kraft med resultatet att du slungas iväg som en vante.

powerzone

Kiten styrs upp för snabbt och med för stor kraft
När du tar upp kiten längs kanten på vindfönstret behöver du inte göra det överdrivet långsamt, men beakta att du får mer kraft i kiten om du styr upp den mer aggressivt. Var extra försiktig med att styra upp kiten för snabbt vid stark vind eller om du känner dig det minsta osäker på om kitens storlek är adekvat för den rådande vindstyrkan. Ju snabbare du styr upp kiten desto längre ner hamnar den i powerzone med risk för att du dras upp på land. Bilden till vänster förtydligar det hela.

Hett tips! Launcha med endast en hand på bommen!

En vanlig syn på stranden är att folk launchar med båda händerna på bommen och det finns flera nackdelar med detta. Om du inte är utrustad med armar som en apa så är det i princip omöjligt att skota ut bommen hela vägen och följaktligen kommer du, beroende på hur korta armar du har, få rätt mycket kraft i kiten när du launchar den, samtidigt som den blir mer reaktiv p.g.a. de sträckta styrlinorna. Till råga på detta kommer du antagligen ha en framåtböjd position (för att kunna sträcka ut armarna längre), så risken att du rycks ur balans är stor. Skulle du sen råka snubbla eller halka så är det inte otänkbart att du tar bort ena handen från bommen för att ta emot eller parera ett fall. Och vad tror du sen händer om du har en hand kvar längst ut på ena sidan av bommen… just det, du råkar dra i bommens ena ända och en otäck flygtur är ett faktum!

Så launcha med endast en hand placerad mitt på bommen (långfinger och pekfinger på var sida om centerlinorna)! Gör du det kommer du inte bara ha en mycket bättre förmåga att skota ut bommen, utan det blir även svårare att styra upp kiten för snabbt. Samtidigt kommer du kunna lägga betydligt mer tyngd bakåt och bättre kunna stå emot kraften från kiten. Och till sist, men inte minst, du får en ledig hand! Och vad tror du att du ska göra med den?? Den lägger du givetvis på quickreleasen så att du direkt kan rycka den om något går fel!

I videon här kan du se vad som kan hända om man loftar…

Några sista ord

Känner du dig det minsta osäker när du ska launcha kiten, så be för guds skull om hjälp. Fråga någon mer erfaren om hjälp så han eller hon kan stå vid sidan om när du launchar och se till att allting går rätt till. Och gå gärna ut i vattnet och launcha kiten där istället för att stå på land! En launchning på land som går snett slutar i bästa fall med lite sandätning men kan lika gärna sluta på sjukan. Så om du ska göra fiasko av din launchning så är det betydligt bättre om du gör det ute i vattnet! 🙂

 

/Gustav – IKO Kitesurfing Instruktör

Gusty's gamla logga