RedBull Megaloop Challenge 2015

RedBull Megaloop Challenge 2015

Tisdagen den 2:a Juni 2015 gick Red Bull Megaloop Challenge av stapeln för 3:e gången. Tävlingen hålls i Zandvoort i Holland, en vindpinad plats som vätter mot Nordsjön. Red Bull MegaLoop Challenge hålls (i bästa fall) endast en gång per år och datumet är inte fastställt på förhand utan man väntar tålmodigt på att en storm ska träffa landet. Tävlingen går ut på att hoppa så högt som möjligt och samtidigt loopa kiten i en stor loop och på så vis flyga mer eller mindre horisontellt i luften. 16 deltagare tävlar mot varandra där vinnaren är den som inte bara hoppar högst och loopar bäst utan även den som kan göra megaloopen än mer avancerad genom att lägga till tricks såsom back rolls, front rolls, grabs, board offs m.m. 16 deltagare tävlar mot varandra i olika heats enligt utslagsprincipen. Till finalen återstår bara 4 deltagare som gör upp om segern.

Att kitesurfa i de extrema förhållanden som råder vid storm kräver full kontroll! Ett litet misstag kan få förödande konsekvenser och det är inte ovanligt med skador under tävlingen. Vidare ställs stora krav på kitesurfarna. Kraftiga strömmar, oregelbunda vågor och vindbyar på 20-25 m/s gör det besvärligt att överhuvudtaget ta höjd. Så under varje heat på 8 minuter kämpar deltagarna om att ta höjd och sen gäller det att tajma ett hopp med en våg samtidigt som det gäller att ha ordentligt tryck i kiten. Med lite tur kan man tajma alla faktorer precis när en tillfällig vindby ger kitesurfaren en extra boost. Det är då vi ser superhoppen som skickar kitesurfaren 20-25 meter upp i luften. En dålig våg, för lite tryck i kiten, dålig tajming med kiten osv. kan göra att kitesurfaren inte får den höjd som behövs för att loopa kiten och inte får tid nog att göra något trick i luften. Likaväl som ett bra hopp resulterar ett dåligt hopp i att åkaren förlorar höjd och här snackar vi inte metrar utan tiotals till hundra meter. Att ta igen förlorad höjd kan ta flera minuter och man kan säga att deltagarna inte har råd att chansa när de hoppar. Det gäller att satsa allt man har i ett enda megahopp och försöka klaffa alla faktorer som påverkar hoppets höjd, kontroll och längd. Sist men inte minst måste åkaren sätta landningen. Att få till en mjuk landing i ett rasande hav efter att du hoppat 20 meter och loopat kiten är inte helt lätt! Men för att domarna ska godkänna ett hopp och ge full poäng så är en fin landning avgörande.

Trots att kitesurfing var populärt i Sverige i flera år och att det år 2015 uppskattningsvis finns mer än 10.000 aktiva kitesurfare har inte en enda svensk ställt upp i någon megaloop challenge vilket säger en del om vilken extrem nivå kitesurfarna i dessa tävlingar ligger på. Till svenskarnas försvar kan dock tilläggas att Sverige har färre dagar med vindförhållanden som är extrema nog för att megaloopar och 20-meters hopp ska kunna praktiseras än länder såsom England, Frankrike, Holland, Irland m.m. Men hoppa kan man likväl göra och ett nytt inslag i Sveriges kitesurfinghistoria är att det år 2015 för första gången hölls en tävling i ”Big Air” som alltså går ut på att de tävlande ska hoppa så högt som möjligt och eftersträva så lång ”hang time” som möjligt. Så du som kitesurfare i Sverige som inte siktar mot stjärnorna kan fortfarande ha en chans här på hemmaplan! Börja träna redan nu och hör av dig till Gusty.se för tips och råd om hur du gör för att boosta din hopp din nya höjder!

Nedan följer en fet film med några highlights från årets Megaloop Challenge!

No Comments

Post A Comment