Lära sig kitesurfa med korta linor?

Vad är vitsen med att använda korta linor till kiten?

Ett enkelt knep för att snabbt lära sig kitesurfa samtidigt som det bidrar till att hålla dig säker och ger dig mer tid till att öva på grunderna är genom att använda korta linor. Läs bara den här lilla guiden om korta linor så kommer du knäcka kitesurfingkoden på rekordtid!

 

Normalt sett är linorna till en kite mellan 20 – 25 meter långa. Denna längd ser till att kiten har nog med kraft samtidigt som den har tillräckligt bra respons för att vara användbar på vatten. Har du gått en kitesurfingkurs och lärt dig lite om aerodynamik så vet du att en kite genererar kraft när den flygs genom vindfönstret, tack vare den ökade skenbara vindhastigheten. Genom att korta ner linorna så minskar vi den potentiella kraften som kan genereras av kiten eftersom vi minskar avståndet (och därmed även hastigheten) som kiten kan flyga. En kite av en viss storlek med 25 meter långa linor kontra samma kite med 5 meter långa linor kommer generera lika mycket kraft i en fast position (såvida du inte vill vara petig och snacka om gradientvind… vilket jag inte är!). Hur som helst så kommer kiten med 25 meter långa linor ha potentialen att kunna generera väldigt mycket mer kraft eftersom den kan flygas genom ett betydligt större vindfönster. Känner du någon Einstein kan hen kanske berätta för dig exakt hur mycket mer kraft en sådan kite genererar… min erfarenhet är i alla fall att det är sjukt mycket mer!

 

Genom att korta ner linlängderna minskar vi alltså samtidigt risken för att du kommer till skada när du klantar till det… (något du förmodligen kommer göra ett antal gånger). I praktiken innebär det alltså att du i princip kan ta vilken kite som helst och genom en enkel ”fix” kan omvandla den från en (i fel händer) potentiell dödsmaskin till en leksak. Ha dessutom i åtanke att du inte behöver kitens fulla kraft förrän det är dags för brädstarter, om ens då. Så du kan spara dig själv både frustration och smärta på vägen dit.

 

En annan fördel med korta linor är att det blir mindre lintrassel, helt enkelt för att det inte är lika mycket linor som kan trasslas. Mindre lintrassel innebär att du kan ägna mer tid åt att öva på att flyga kiten istället för att stå och reda ut lintrassel på land.

 

Splitsade kite linor

Så här ser det ut när linorna är splitsade på ett korrekt sätt.

Ytterligare en fördel är att det blir enklare att vattenstarta en kite med korta linor jämfört med en kite på långa linor. Den vetenskapliga förklaringen bakom detta faktum lämnar jag åt hädan, men antar att det har att göra med kombinationen av ändrade vinklar mellan kiten och linorna samt den mera direkta styrningen man får av korta linor. Den mera direkta styrningen som erhålls när du flyger en kite på korta linor gör att du, när du i ett senare skede övergår till en kite med längre linor, kommer uppleva kiten som mer lätthanterlig då styrningen är långsammare vilket ger dig mer tid till att tänka på allt som händer.

 

Sist men inte minst är det förminskade vindfönstret en stor fördel när du landar och launchar din kite eftersom du tar upp en mindre yta på land där andra kitare och vanligt folk kan befinna sig. För nybörjare som initialt ska lära sig flyga kiten i vindfönstret känns även kiten mindre skrämmande vilket ger dem ett större självförtroende och tillit till kiten.

 

Vissa kitar kommer med bommar vars linlängder är justerbara. På många modeller är emellertid inte linlängderna justerbara, men om du kollar med din lokala kitebutik eller med en segelmakare så kan de säkert hjälpa dig med att kapa och splitsa linorna i lämpliga längder. Har du t.ex. en kite med 22 meter långa linor, så kan du klippa linorna vid 15 meter vilket ger dig möjligheten att flyga kiten på 7 meter, 15 meter eller 22 meter långa linor. Har du en kite med 25 meter långa linor så kan du fördela dom i linlängder om 5, 10 och 15 meter för ännu flera valmöjligheter.

Det är helt och hållet upp till dig huruvida du vill lära kitesurfa på korta eller långa linor, men nu vet du i alla fall att den här enkla och relativt billiga operation kan bespara dig tid, frustration och eventuella pinsamheter på stranden.

/Gustav – IKO Instruktör

kitekurs