Kitesurfa ensam? Läs detta först!

kitesurfing är en ensamsport!

 

Hur du än ser på det så är den enda person du helt kan förlita dig på när du kitesurfar ingen annan än dig själv. Betänk att om du så surfar i en liten lagun med 200 andra kitare eller om du helt allena utforskar någon ödslig kitespot miltals från civilisationen, så måste du vara beredd på klara dig själv i alla icke önskvärda situationer. Läs vidare så ska du få några tips på hur du självständigt kan ta dig i och ur vattnet med livet i behåll 🙂

 

Att kitesurfa helt själv rekommenderas inte på något sätt. Verkligheten är dock att många av oss inte har något annat val än att just surfa helt på egen hand. Men innan du beger dig ut på en solosession så försäkra dig om att du vet vad du gör. Först och främst, kitesurfa ALDRIG ensam om:

  1. Vattentemperatur ligger under 5-50/50 regeln.
    In 50 degree (f) water a man at the age of 50 needs appoximately 5 minutes to swim 50 yards with a 50/50 chance of surviving.
    Alltså i 10-gradigt vatten har en 50 år gammal man förmågan att simma ca 46 meter på 5 minuter med en 50 procentig chans till överlevnad. En högst individuell regel med många parametrar såsom din kropps fettprocent, skicket på din våtdräkt, hur bra/kass du är på att simma m.m… Kontentan av regeln är hur som helst att inte sticka ut själv på vattnet när det är jävligt kallt. Hamnar du i plurret kommer du rätt snart drabbas av hypotermi och därmed förlora motoriken och då är det högst olämpligt att befinna sig 200 meter från land…
  2. Om vädret är instabilt eller om det finns risk för plötsliga väderändringar då vinden kan öka mycket starkt i vindstyrka eller dö helt.
  3. Om vågor, strömmar eller vinden kommer föra dig bort från stranden om du råkar i trubbel.

Använd ditt sunda förnuft om du har något sådant. Överskatta inte dina begränsningar och kontrollera väderprognoserna precis innan du ger dig ut, inte två dagar i förväg. Välj en spot du är välbekant med och ha genomtänkta planer för hur du ska hantera alla oönskade scenarion. Här följer några råd som kan va bra att ha åtanke om du tänker dra ut själv:

  1. Underrätta alltid någon om vart du tänker kitesurfa och när du beräknar att vara tillbaka.
  2. Undvik tvivelaktiga launchplatser och områden som kommer vara invaderade av vanligt strandfolk när du kommer tillbaka.
  3. Surfa i ett område som har ett säkert område downwind utifall du råkar fucka upp saker å ting.
  4. Surfa lugnt. Det kanske inte är läge att nöta det där tricket som slår dig sönder och samman i 9 fall av 10.
  5. Se till att du under alla omständigheter har en backup-plan ifall något går snett. Piloter har planer för hur de ska agera i olika nödlägen och är beredda på att göra en nödlandning. En väl genomtänkt plan gör att du inte drabbas av panik och du kan spara värdefulla sekundrar när det går på tok.
  6. Om hotfulla moln tornar upp sig eller om vindstyrkan hamnar i övre regionen för vad din kite är konstruerad för så gör man klokast i att avbryta leken. Att hänga kvar vid en kite som kanske är i största laget kan medföra svårigheter vid start och landning.
  7. Surfa inte på en sträcka längre ut från stranden än att du kan simma in. Det här låter kanske som en självklarhet, men beakta att vad som till synes verkar va en relativt kort sträcka på vatten kan vara lång att simma!
  8. Försäkra dig om att du vet hur du utför en perfekt self-rescue. Med detta menar jag inte att du vet rent teoretiskt hur det ska gå till, det viktiga är att du kan utföra den även i praktiken. Ta tillfället i akt att träna self-rescue under en mindre blåsig dag.

Launcha själv

Har du någon gång dykt upp på stranden när det varit helt perfekta väderförhållanden, men utan en enda kitefrände i sikte som kunnat hjälpa dig launcha kiten? Istället för att besvära söndagsflanörer eller någon gammal hundägare med instruktioner för en assisterad launch kan det kanske vara bättre om du lär dig rigga kiten för att kunna launcha på egen hand. Under de rätta förutsättningarna är självlaunch ett av de säkraste sätten att få upp kiten i luften. Det kräver egentligen bara att du kan bedöma vinden och att du kan rigga kiten själv. Det finns fyra olika säkra sätt att launcha en kite helt utan hjälp av utomstående; sandlaunch, strandlaunch, förankringslaunch och driftlaunch. Om din kitespot har en sandstrand eller en stor flack gräsyta så är sandlaunchen, strandlaunchen eller förankringslaunchen att föredra. Om kitespoten däremot saknar en strand eller öppna gräsytor så använd dig av driftlaunchmetoden. Praktisera gärna alla olika metoder i svag vind (runt 6-8 m/s) tills du känner dig bekväm med att launcha själv. Kom också ihåg att de olika principerna för självlaunch kan variera lite beroende på typ av kite och rådande vindförhållanden.

Strandlaunch

Den här metoden lämpar sig bäst på stora vida sandstränder med sand fri från vassa snäckskal och annat som kan punktera kiten. Vidare så är den här metoden utmärkt för bow-kites, men den funkar för alla typer av kitar.

  1. Välj en bra och säker plats med minst 30 meter fri yta i alla riktningar. Vi vill varken ha människor eller andra fasta föremål i närheten. En annan viktig sak att tänka på är att marken bör vara helt fri från drivor med sjögräs, grenar och annan skit som en lina skulle kunna fastna i, man vill ju inte gärna påbörja sin session med en kitemare!
  2. Rigga kiten som vanligt med linorna rakt downwind. Vi ska bara göra ett litet undantag, nämligen att vrida kiten en aning mot det håll du tänker launcha. Blåser det mycket kan du slänga på lite sand på seglet intill centrum på LE. Var extra noga med att dubbelkolla linor och infästningspunkter, då det helt enkelt inte är läge att slarva!
  3. Gå bort till bommen. Dra in depowern. Börja gå i en båge upp mot vinden medan du behåller ett jämt tryck på centerlinorna (OBS, om du inte bibehåller spänningen som kommer kiten inte rotera). Det räcker att du håller i chicken-loopen (CL) medan du förflyttar dig.
  4. Stanna upp när kitens segel spänts ut av vinden och kontrollera linorna innan du fortsätter till launchposition. Om du gjort proceduren rätt kommer kiten resa upp sig på ena vingtippen, redo för launch!
  5. När du sedan launchar så gör det med minsta möjliga kraft. Ett jämt och nätt drag på styrlinan kan räcka. Vid starkare vind kan det vara klokt att launcha med ena handen på CL så att du omedelbart kan utlösa den om något går på tok.

Videon här nedanför förtydligar det hela, spola fram till 02:25.

Sandlaunch

Denna metod kallas egentligen också för strandlaunch, men jag har döpt om den till just sandlaunch för att inte förvirra dig som läsare. Denna metod lämpar sig bäst för c-kitar och för kitar som inte har en alltför styv Leading Edge (LE) i dess uppblåsta tillstånd.

  1. Rigga kiten som vanligt och placera kiten nära strandkanten. Res upp kiten i luften och håll fast den i den nedre vingtippen för att hitta den exakta vinkeln kiten skall ha mot vinden.
  2. Böj samma vingtipp in mot kiten och ös på en hög av sand över vingtippen så att kiten inte sticker iväg om du släpper den. Se till att sanden hamnar på utsidan av vingtippen, alltså inte på insidan av själva seglet/duken. Blåser det mycket kan du behöva lägga på ganska mycket sand för att försäkra dig om att kiten inte flyttar sig. Kontrollera att linorna inte ligger över någon av strutarna och att dom inte är tvistade. Lägg linorna ovanpå sanden.
  3. Skynda tillbaka till bommen och kroka i leashen i säkerhetslinan så fort du kan. Kiten är känslig för vindbyar och dessutom kan du inte räkna med att sanden kommer ligga kvar i all evighet.
  4. Dra in depower-strapen hela vägen. Kroka in CL (Somliga förespråkar urkrokad launch, eftersom du då bara kan släppa bommen on nåt går på tok. Men när du launchar du kan lika gärna hålla ena handen på Quick-Releasen (QR) så att du snabbt kan rycka den om det skulle skita sig.) Backa långsamt bort från kiten och låt den gradvis spännas ut av vinden. Om den övre vingtippen håller på att bendas nedåt mot marken så är du för långt upwind i förhållande till kiten. Om kiten däremot fladdrar och ser ut att vilja falla bakåt så är du för långt downwind i förhållande till kiten. Så se till att du positionerar dig i ett optimalt läge.
  5. När du väl är i rätt vinkel mot vinden och när det övre linorna är sträckta så ta ett hastigt steg bakåt (bort från kiten) och dra jämt i bommen. Gör du ovanstående rätt så kommer den sandtäckta vingtippen vecklas ut och du kan passa på att rent visuellt försäkra dig om att linor och bridles ligger rätt.
  6. Styr långsamt upp kiten tills du har den cirka 45 grader från marken. Grabba tag i brädan som du lämpligtvis lagt i strandkanten och gå ut i vattnet.

Förankringslaunch

Principen för denna metod går ut på att hitta någon stolpe, en stubbe eller nåt annat som är förankrat i marken där du kan kroka in chickenloopen. Gör på följande sätt:

  1. Rigga kiten som vanligt en lagom bit bort från förankringsstället, typ 3/4 av linornas längd. Låt alltså kiten ligga vänd nedåt med LE mot vinden.
  2. Gå bort till förankringsstället och kroka in CL. Här kan de va lämpligt att använda något slags rep försett med en karbinhake eller en extra leash. Så länge du har något du kan surra kring förankringen och någon slags krok eller nåt som du kan fästa i CL. Dra in depower-strapen hela vägen om du inte redan gjort det.
  3. Gå tillbaka till kiten. Vänd upp den och placera den i kanten på vindfönstret med sträckta linor. är vinden stadig och inte alltför stark kommer kiten nu snällt stå där och vänta på dig medan du hastar tillbaka till förankringsstället.
  4. Tillbaka vid förankringen så koppla in din leash. Kroka ur CL ur förankringsstället och kroka in den i din sele istället.
  5. Launcha som vanligt och dra ut i vattnet

Här är två videos som tydligt visar hur det ska gå till:

Driftlaunch

  1. Rigga kiten som vanligt. Kroka i leashen i säkerhetslinan. Ta tag i bommen och gå till kiten. Gå försiktigt så att du inte trasslar in dig eller tvistar linorna.
  2. Vänd kiten, grabba tag mitt på LE (släpp inte taget om bommen) och gå ut en bra bit i vattnet.
  3. Väl ute i vattnet på säkert avstånd från land (åtminstone ca 50 meter) så vänder du ner kiten i vattnet (LE mot vinden). Nu kan du släppa taget om kiten som kommer driva iväg downwind. Samtidigt som kiten driver kan du gå upwind tills linorna sträcks.
  4. Kiten kommer nu förmodligen ligga platt ”på mage” med LE mot dig, så vrid runt kiten så att den spänns ut.
  5. Nu är det bara å göra en helt vanlig vattenstart. Alltså dra i någon av styrlinorna och låt kiten vandra till kanten på vindfönstret.

En till liten video som demonstrerar hur en driftlaunch ska gå till. Notera att man i denna video valt att linda upp linorna på bommen, vilket funkar lika bra.

Self Rescue

Att snappa en lina eller råka spränga LE är två missöden som kan inträffa när du kitesurfar. Har du otur inträffar det just när du är ute själv eller kanske befinner dig långt från andra kitare som undsätta dig. Varje situation kräver att du lindar upp linorna på bommen samtidigt som du simmar i vattnet (om du är på djupt vatten vill säga), något som är enklare sagt än gjort… Nyckeln till en lyckad self rescue är att inte drabbas av panik. På wikipedia kan man läsa: Panik är plötsligt uppkomna, exhalterade känsloreaktioner och beteenden på en plötslig, skräckfylld situation, till exempel dödshot eller en katastrof, orsaker till rädsla.
Tänk dig scenariot där kiten någon anledning krashat i vattnet. Kanske har LE sprängts eller så har bridlelinorna trasslat ihop sig, kiten är omöjlig att få upp ur vattnet. Du ligger där i det svinkalla vattnet flera hundra meter från land och påbörjar en self rescue. Plötsligt märker du att en lina snott sig kring ena foten på dig… i det här läget ska du alltså inte få panik eftersom det bara kommer göra situationen än värre. Stanna upp ett ögonblick och sakta ner, spara på energin, tänk ut en plan och simma upp mot vinden med hjälp av dina armar. Lirka gradvis loss foten från linan och återgå till att linda upp linorna på bommen när du är fri. Behåll ditt lugn och fokus. Kom ihåg att även ”varmt” vatten är långt under din kroppstemperatur vilket kommer försvaga dig sakta men säkert.

 

Tips! När du kitar själv kan det vara klokt att trycka ner en extra leash i fickan mellan selen och din rygg. Du kan använda den till att säkra fast brädan medan du är fullt sysselsatt med att linda upp linorna.

En lina går av

  1. Börja med att linda upp en lina på bommen medan du simmar bort från kiten för att hålla dig borta från de övriga linorna. Linda upp linan tills kiten är helt utflaggad (ungefär lika många meter lina som kitens vingspann), och fortsätt därefter med att linda upp resten av linorna
  2. När du väl nåt kiten så säkra linorna kring bommen med ett dubbelt halvslag eller nån annan slags knop för att förhindra att linorna lindas ut igen.
  3. Flippa runt kiten så att den ligger på rygg och lägg dig på LE samtidigt som du grabbar tag i bridlarna till någon av vingtipparna. Forma kiten till ett litet segel och låt vinden göra resten av jobbet. För övrigt en manöver som bör du ha tränat på innan du verkligen måste göra den.

Sprängd LE

  1. Börja med att gå till väga på samma sätt som när en lina gått av. Förslagsvis kan du ju linda upp säkerhetslinan i hela dess längd så att kiten blir helt utflaggad.
  2. När du nåt fram till kiten så grabbar du tag i ena vingtippen och placerar bommen i denna medan du rullar upp hela kiten till en rulle. (En förutsättning för att detta ska funka som det är tänkt är givetvis att du stängt ventilerna till alla strutar.)
  3. Lägg dig på din lilla flotte och paddla in till land.

Självlanding

Du har precis avslutat en episk session i solnedgången bara för att upptäcka att inte en jävel är kvar på land för att hjälpa dig ner med kiten. Oroa dig inte, här kommer lösningen! Självlandningar är ganska lätta att göra så länge du vet vad du gör. Självlandingar i stark pålandsvind är aldrig att rekommendera. Om möjligt så landa kiten någonstans där det råder vindskugga, exempelvis bakom en vall eller ett högt buskage. Går inte detta, så se till att du håller dig på avstånd från stranden och på säkert avstånd från andra människor som kanske uppehåller nedanför dig i vindens riktning.

  1. Styr ner kiten mot vattnet, bort från land.
  2. Kroka ur CL när kitens nedersta vingtipp nått vattnet. Släpp bommen och låt kitens säkerhetssystem ta hand om resten. I stark vind är det risk att kiten oavbrutet kommer flyga upp ur och ner i vattnet likt en flagga som fladdrar i vinden. Försäkra dig om att du har gått om utrymme downwind fritt från stenar o.d. som kiten kan träffa och rivas sönder mot, eller ännu värre att kiten träffar någon människa.
  3. När kiten är utflaggad kan du börja ta dig fram till bommen längs den sträckta säkerhetslinan. När du nått bommen så gå vidare fram till kiten genom att följa centerlinorna, se till att båda linorna är jämt sträckta hela tiden.
  4. Väl framme vid kiten så är det bara å gå in med den till land och säkra den på land.

Passa på att träna självlaunchningar och självlandningar nästa gång du är ute med någon kompis så du är väl förberedd inför din första solosession. Att kitesurfa ensam kräver bara lite mer eftertanke och allmänt sunt förnuft. Läs även gärna min lilla artikel om kitemares för fler värdefulla tips!

 

/Gustav – IKO Kitesurfing Instruktör

kitesurfa ensam