Köpa kite – vilken kite ska jag välja?

Vilken kite ska jag välja?

 

Du har gått en kitekurs och ska skaffa din allra första kite, men har rent ut sagt ingen jävla aning om vilken kite du ska välja. Läs då denna lilla guide så blir det förhoppningvis lite enklare för dig att välja en bra kite.

Eventuellt kommer du känna dig lite snopen efter att ha läst denna guide, för du rekommenderas inte att köpa någon särskild kite. Guiden är helt fri från märken på olika kitar. Men guiden kommer ge dig ett antal bra tips över hur du ska gå vidare för att välja en kite som passar dig, och i grund och botten är det väl precis det du behöver? 🙂

 

Kan jag inte bara ställa frågan i något forum?

 

Givetvis, det är det forum är till för! 🙂 Och det finns många där ute som har värdefull kunskap! Men frågan har redan ställts av många andra i din situation och ofta har frågeställarna lämnats med ännu fler frågor och val än han/hon hade från början.

Några anledningar till varför det är mindre lämpligt att fråga om rekommendationer i ett forum:

1. De flesta kitesurfarna är nöjda med sin utrustning. Fakta som är betryggande att ha i åtanke när man köper en kite för det betyder att du förmodligen kommer bli nöjd med din kite oavsett vilken du väljer! Huvudanledningen till att jag säger detta är att majoriteten av alla kitar på marknaden är av hög kvalitét. En annan anledning är att många som spenderat 10.000:- eller mer på en kite känner att det måste vara nöjda med sin kite för att rättfärdiga sitt köp (något du kan lära dig mer om ifall du läser lite grundpsykologi). En tredje anledning är att du anpassar dig och lär dig hantera den utrustning du har. En fjärde anledning är att majoriteten av alla kitesurfare inte har någon bra grund för att kunna jämföra kitar (detta leder oss till punkt 2).

2. Väldigt få kitesurfare har använt fler än en kite länge nog för att kunna ge en reflekterande och relevant jämförelse (se även punk 3 och 4). De flesta aktiva kitesurfarna byter sina kitar med ett eller två års mellanrum. Men med tanke på utvecklingen vi sett på kitar de senaste åren så har antagligen de flesta upplevt att deras nyaste kite varit bättre än den gamla oavsett vilket märke de valt.

Somliga hävdar (ofta högljutt) att de har testat en massa olika kitar och menar att deras egna kite minsann är den bästa (ofta följt av ett antal !!!). Läs punkt 1 igen. Det är en stor skillnad på att testa en kite en halvtimme (eller en hel dag för den delen) jämfört med att spendera lång tid till att lära känna sin utrustning över tiden, vilket de flesta gör med sin egen utrustning.

3. Vissa kitare väljer att köpa en kite p.g.a. personliga relationer. Den lokala ”kitebefolkningen” där du bor är förmodligen inte är särskilt stor…? Och de flesta i ditt område började antagligen kita för att de kände någon annan som redan höll på med det. Med tanke på alla som säljer kitar via webshoppar eller butiker så är det högst sannolikt att du inom kort kommer lära känna någon som säljer kiteutrustning, någon som känner någon som säljer kitar, någon som håller kurser för någon som säljer kitar, osv. Många tycker att det är schysst att rekommendera andra att köpa en kite från ens kompis (också något man kan läsa om i grundpsykologi).

4. En överraskande stor del av alla kitare runt om i världen har något slags ekonomiskt intresse i att du köper den kite de rekommenderar. Den procentuella andelen av team-riders, promo-riders, instruktörer och deltidsanställda måste va sjukt mycket högre i kitevärlden jämfört med vilken annan som helst liknande sport 🙂 Alla är inte öppna med att avslöja vilka intressen de har av att du köper en viss kite innan de rekommenderar dig att köpa ”deras” produkt.

 

Så hur fan ska jag kunna veta vilken kite jag ska köpa?

 

Som redan påpekat under punkt 1 så är det en överhängande sannolikhet att du kommer bli nöjd med din kite oavsett vilken du väljer. Men det är uppenbarligen vissa skillnader när det gäller egenskaperna mellan kitar. Kite recensioner finner du överallt på olika kiteforum och i kitemagasin. ex. https://kitesurfingmag.com/tag/kiteboarding-kite-reviews/. Du kommer inte hitta några särskilda rekommendationer, men det är inte heller det som är meningen. Du måste hitta en kite som passar dig. Här är några punkter som kan hjälpa dig hitta en kite som passar dig:

1. Det första du bör bestämma dig för är vilken typ av kitesurfare du är eller vill bli. Man kan dela upp kitare i två olika huvudgrupper. De som är dedikerade till ”Free Riding” och de som är dedikerade till ”Freestyle”. Som helt grön på området, vad ser du? Förmodligen har du erfarenhet från någon annan aktivitet där du uttrycker dina personliga egenskaper på ungefär samma sätt som när du kitesurfar. T.ex. snowboarding, skateboard, skidåkning, cykling, cross m.m. När du åkt skidor eller snowboard, har du då funnit mest glädje i att lugnt cruisa ner i backarna (freeride), eller spenderade du dagarna genom att åka off-pist, göra feta hopp samt ägna dig åt rails och diverse trick i halfpipen (freestyle)? Det är rätt osannolikt att du kommer att börja ändra dina personliga egenskaper bara för att du råkar få en kite i din hand 🙂

De flesta kite-tillverkarna och kite-leverantörer har kitar med egenskaper som gör att de passar för antingen Freeriding eller Free-/Wakestyle. Skillnaderna är inte jättestora och just därför kan man inte säga att någon är 100% free rider eller 100% freestyler, inte heller när det gäller kiten. Men det kan vara fördelaktigt att välja en kite som åtminstone passar din stil.

2. Det spelar ingen roll hur mycket du läser om kitar på nätet, eller hur mycket någon berättar för dig, inget går upp emot att testa själv. Lyckligtvis är de flesta säljare mycket måna om att låta dig testa deras utrustning om du ber om det. Tack vare alla team-riders och promo-riders (se punkt 4 under föregående fråga) är det möjligt att testa olika kitar där du bor även om leverantören är belägen i någon annan stad. Dyk upp på demo-dagar som det brukar annonseras om i forumen, ex. Surfzone eller kontakta någon leverantör och fråga om du får prova deras kitar 🙂

3. För den som aldrig tidigare hållit i en kite är det mer eller mindre obligatoriskt att gå en kurs. Kan du inte hantera utrustningen kan du lika gärna spara dina pengar (och hälsa). Under en kurs får du förhoppningsvis chansen att testa en kite eller två och det kan faktiskt finnas en poäng med att köpa samma utrustning som du använt under kursen. Anledningen är du under kursen blivit instruerad av experter i hur man riggar kiten och använder den på ett säkert sätt, ett faktum som minimerar risken att du klantar dig när du står ensam på stranden. Och det skadar ju inte heller att många av instruktörerna ger dig rabatt om du köper en kite genom dom efter kursen.

4. Priset är viktigt för många. En bra deal betyder mer pengar kvar på kontot, pengar som kan användas till annan nödvändig utrustning, t.ex. en hjälm, en viktig del av utrustningen som de flesta ändå skiter i.

5. Service kan göra stor skillnad för hur tillfredsställd du blir som kiteköpare. Finns det någon lokal leverantör av en viss kite bör du ha detta i åtanke. Det är guld värt att kunna droppa in i en butik på måndagen för att du råkade snappa en gammal lina under helgen. Eller för att de ska kunna visa dig hands-on hur quick-releasen faktiskt fungerar. Eller helt enkelt för att bara snacka lite 🙂

 

Okej, jag fattar… men vilken storlek ska jag egentligen välja? Vad är det för skillnad på en foil och en tube kite? Vad är en C-/BOW-/SLE-kite?

 

Här har vi en fråga som du kan få förnuftiga svar på om frågar i ett forum. Och det är dessutom många andra som frågat om detta förut så använd sökfunktionen så hittar du förhoppningsvis svar inom kort.

Lycka till med ditt köp av din första kite! Kanske läste du denna sida i förhoppningen att få klart för dig vilken kite du ska köpa, men som du märker är det svårt att peka ut en kite som är perfekt för just dig och bättre än alla andra. Vad jag kan garantera i alla fall att du kommer ha kul med din kite oavsett vilken logga den är stämplad med! Oavsett om du vill du satsa på en ny eller begagnad kite så kan vi varmt rekommendera Surfspot som säljer både nya och begagnade kitar med fokus på Best och Core vilka är några av marknadens bästa märken inom kite.

 

/Gustav – IKO Instruktör

Gusty's gamla logga

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.