Kitesurfing i Skåne

Kitesurfing Skåne – Här är de bästa kite spotsen!

Kitesurfing är väldigt populärt i södra delen av Sverige. Förklaringen till varför det är så populärt i just Skåne är för att det helt enkelt råder väldigt goda kiteförhållanden på många ställen längs den sydliga kusten. Tillgängligheten är en viktig faktor för kitesurfare och inom en radie om ca. 5 mil hittar man flera kitespots som tillsammans gör det möjligt att kitesurfa i varje tänkbar vindriktning.

Kitesurfing i Skåne

Som synes finns ett flertal kitespots som alla har sina egna utmärkande drag. Längst söderut på näset finner man Skanörs hamn, Falsterbo och Parkvägen – kitespots som erbjuder natursköna stränder och generösa riggningsytor. Vattnet runt näset är djupare och av naturliga själ är det alltså mer vågor här.

Norrut med start från Väg 100 och hela vägen upp till Lundåkra finner man, med undantag för Ribban, plattvattenspotsen. Av dessa plattvattenspots är det en spot som sticker ut från mängden. Habo Ljung kallas den kitespot som är överlägset bäst av flera anledningar, och en självklar favorit bland många kitesurfare. Det är oftast i Habo Ljung som vi håller våra kitekurser. Låt oss börja med att titta närmare på denna spot.

Habo Ljung

Habo Ljung är en plattvattenspot som håller världsklass. Vattenståndet är ofta lågt vilket gör att det är väldigt långgrunt. Ca. 250 meter från land börjar det emellertid bli djupare vatten, men önskar man plattvatten kan man alltså bara kitesurfa närmare land. Små sandbankar förekommer ofta, vilka agerar som naturliga vågbrytare. Bakom sandbankarna är det såklart superplatt vatten, men ändå oftast tillräckligt djupt för att man inte ska behöva slå i botten när man krashar. Bottnen består för övrigt av fin, mjuk sand. På sin höjd finner man små snäckor, men man behöver inte oroa sig för stenar, hajar, sjöborrar, stingrockor och annat otrevligt man finner på många andra kitespots runt om i världen.

 

I Habo Ljung kitesurfar du med fördel i syd-västliga eller nord-västliga vindar. Västlig vind funkar också, men med rak pålandsvind blir det förstås mycket kryssande. Allra bäst vatten är det när det varit vindstilla ett par dagar eller när det blåst frånlandsvind varpå en västlig vindfront kommer in. Vattenståndet höjs nämligen relativt snabbt när vinden trycker på vilket förstås resulterar i något djupare och choppigare vatten.

 

Habo Ljungs är en perfekt kitespot för både nybörjare och mer avancerade surfare. Internationellt sett är Habo Ljung bland många fortfarande en oupptäckt pärla, men ryktet sprids och under sommrarna kommer fler och fler kiteturister till Habo Ljung för att campa och kitesurfa.

 

Sommartid är riggningsytan begränsad till ett visst område på stranden, eftersom gräsytorna är reserverade för campinggäster, men ytan är fortfarande tillräckligt stor för att det inte ska bli alltför trångt när man vill landa eller launcha sin kite.
Andra fördelar med Habo Ljung är den närbelägna campingen där det finns en kiosk, toaletter och parkering.

Habo Ljung Kitesurfing
Den 200 meter långa träbryggan är en perfekt åskådarplats
Stranden i Habo Ljung
Habo Ljung har en fin strand och bakom vallen finns en gräsmatta

Lundåkra

Lundåkra hamnen är en hatad och älskad spot. Bästa vindriktningen är helt klart sydostligt då man kan kita rakt ut i bukten och då vinden dessutom brukar vara som bäst och ofta relativt varm, ibland så varm att man knappt behöver våtdräkt. Rakt ostligt funkar oxå i Lundåkra, men närliggande skog och bebyggelse gör vinden turbulent. Kitar man en bit norr om själva launchområdet i ostliga vindar får man se upp så att man inte hamnar i vindskuggan och driver in i segelbåtskanalen. Rak sydlig vind funkar bra i Lundåkra, men då det inte sällan är väldigt grunt nära land så innebär det att man blir tvungen att gå en bra bit ut innan man kommer på tillräckligt djupt vatten.

 

Själva riggningsytan är ganska liten och en solig och blåsig sommardag är man långt ifrån ensam i Lundåkra. Detta leder lätt till att området där folk hänger, riggar, launchar och landar sina kitar blir ett enda gytter av kitar och människor. Det kan vara svårt att landa sin kite utan att landa på någon. För att göra det hela ännu mer rörigt så är det svårt att launcha en kite på en stor del av riggningområdet då det är omgärdat av träd på alla kantar utom den som vetter mot vattnet. Vinden i denna ”gryta” är alltså väldigt opålitlig och för nybörjaren kan det vara läskigt att både landa och launcha kiten här. Rådet är att gå ut en bra bit i vattnet och launcha kiten där. Samma sak gäller förstås när man vill landa kiten. Landa i vattnet och gå in med kiten så slipper du kaoset på land.

 

En annan sak som är bra att känna till när du kitar i Lundåkra är segelbåtskanalen som ligger strax väster om riggningsområdet. Lundåkra är till största delen långgrunt, men kommer du in i kanalen blir det vråldjupt! Alltför många nybörjare (inklusive mig själv) har hamnat i kanalen. För att komma tillbaka till det grunda trygga vattnet måste du kunna ta höjd! På andra sidan kanalen finns ett industriområde med taggtråd, taggbuskar och stora vassa stenar. Där kan du tvingas självlanda din kite för att sedan gå tillbaka till riggningsområdet. En promenad över stängsel och genom svår terräng som tar gått och väl en halvtimme. Med andra ord, kita en bra bit österut, på säkert avstånd från kanalen.

 

Positivt med Lundåkra är att det kan bli riktigt fint platt vatten när vindar och vattenstånd är med oss. Dessutom finns en hyfsat stor parkering samt toalett och trädgårdsslang, sånt gillar vi!

Lundåkra kitespot
Riggningsytan är liten så Lundåkra blir lätt kaosartat

JP

Letar du efter grunt vatten så är JP definitivt en spot för dig! Här är det långgrunt nästan en kilometer ut i vattnet och vattnet är platt i upp till ca 13 m/s beroende på vindriktningen innan det blir krabb. Var dock uppmärksam på sandbankar så att du inte kör fast med brädan eller landar ett hopp på en av sandbankarna.

 

Stranden vid JP är smal och nästintill obefintlig om vattenståndet är högt, men normalt sett är den iaf 10 meter bred. Vill du inte rigga eller landa din kite på stranden finns lyckligtvis en stor gräsyta där du kan bre ut dig bäst du vill.
En nackdel med JP är att man inte kan parkera intill spoten utan får göra detta 5-600 meter bort för att därifrån släpa all utrustning över en äng. Flera fall av bilinbrott har rapporterats så lämna inga värdesaker i bilen när du parkerar här.

 

Den långa vandringen med viss risk för bilinbrott så är ändå JP på det hela taget klart en spot väl värd att besöka!

JP
Det brukar inte vara så mycket folk i JP så som nybörjare har du gott om plats här!

Malmö – Ribersborgs strand ”Ribban”

Ribban är lättillgängligt för alla Malmöbor och bor man i närheten så är kanske Ribban i de rätta vindförhållandena ett givet val om man inte har tillgång till bil eller är för lat för att orka pallra sig till Lomma om man bara planerar en kort session. Här slutar dock fördelarna med Ribban.

 

Även om Ribban är kitebart i västligt till nordvästliga vindar så är det egentligen bara nordligt som är ok, och då ska det helst blåsa minst 8 m/s så att inte stället är fullt av strandfolk. Oavsett vindstyrka så får du emellertid alltid räkna med att stråket längs med stranden kommer vara ockuperat med hundägare som rastar sin hundar utan hänsyn till vare sig dig eller vädret.

 

Nordvästlig vindriktning innebär rak pålandsvind så du kommer få kryssa fram och tillbaka mellan kallbadhuset och västra hamnen. Väsligt vind är inte heller optimalt då kallbadhuset ligger perfekt beläget för att skapa turbulent och byig vind. Det är för övrigt förbjudet att kitesurfa nedanför kallbadhuset så håll dig på avstånd till bryggan som leder ut till kallbadhuset. Den dag någon råkar krasha kiten över bryggan så att någon där far illa så är det garanterat slutkitat på Ribban.

 

Malmö erbjuder många aktiviteter men deras kitespot är minst sagt rätt usel. Kallbadhuset och Turning Torsa gör vinden byig och räkna med att kiten rycker och sliter när du kitar här. Till råga på eländet så finns det stora stenar här och var.
Summa summarum. Ribban är definitvt ingen nybörjarspot. Välj om möjligt någon annan spot.

Ribban Ribersborg Kitesurfing i Malmö
Vackert men ej optimalt för kite!

Klagshamn

Klagshamn är ursprungligen en spot för vindsurfare där dessa bedriver sin klubbverksamhet och som länge ansåg sig ha ensamrätt till området. Kitesurfare som inkräktade på ”deras” territorium” möttes med okvädningsord och arga lappar på bilrutorna. Budskapet var tydligt, kitesurfare var inte välkomna. Med åren har emellertid tonläget förbättrats och vindsurfarna har grävt ner stridsyxan. Kanske insåg de till slut att kitesurfing var en mycket ballare vattensport? Hur som helst är Klagshamn en naturskön spot där dess främsta fördel är den stora gräsmattan där man kan rigga och landa sin kite. Spoten kommer till sin fulla rätt i ostliga och sydostliga då vattnet är platt och lagom djupt. Vindsurfarna håller sig västerut mot Öresundsbron medan kitesurfarna är förpassade till området österut in mot fastlandet och så länge denna tysta överenskommelse hålls råder sämja mellan de båda släktena. Med andra ord, kita inte bland vindsurfarna då du lär bli bli mäkta impopulär på spoten.

 

I vattnet finns tyvärr en hel del stora stenbumlingar. Dessa är lyckligtvis är märkta med stolpar, men de förtar ändå en del av nöjet då man drar sig lite från att boosta hopp när det finns en risk för att man själv eller kiten blir spetsad på en påle. Att köra plattvattentricks är förstås en annan femma då man har bättre marginaler.
Stenarna som är markerade är de stenar som ligger i vattnet i närheten av Surfklubben och den stora gräsmattan. Längre österut in mot land har man inte bemödat sig med att märka ut stenar. Dom är inte så många, men likväl finns där en och annan varför jag avråder dig som kitar i Klagshamn att inte träna på hopp och tricks om du väljer att kita österut. På sommaren händer det dessutom att det bildas små öar av alger i det relativt stillastående vattnet nära fastlandet. Har själv aldrig undersökt någon av dessa ansamlingar på nära håll då den vidriga stanken fått mig att vända om långt innan jag hunnit kita för nära.

 

Ett annat minus är att det är fullt med små stenar vid vattenkanten, så det är ett konststycke i sig att komma ut i vattnet utan att ge ifrån sig minst en svordom när man trampar snett på någon vass sten.

 

Att enbart hitta till Klagshamn är en prövning i sig, då lär köra fel både en och två gånger innan du hittar rätt på småvägarna som leder till spoten. Ta med GPS och helst en medpassagerare som kan läsa kartan och kompassen.

 

Var inte meningen att rådissa Klagshamn. Har du inga skyhöga förväntningar och om du kan tolerera att en del stolpar sticker upp här och var så är Klagshamn trots allt en helt ok spot!

Klagshamn
Lycka till med att hitta hit 🙂

Väg 100

Denna spot är uppkallad efter vägen som går längs med vattnet, väg 100. Vattnet vid väg 100 är väldigt långgrunt och således platt. Att en spot ligger alldeles intill en väg medför dock vissa nackdelar. Ska man launcha eller landa en kite 30 meter från en bilväg är det inte läge för slarv eller klanteri. Olyckor har inträffat på väg 100 där bl.a. en man flög in i en lastbil som stod parkerad på parkeringsplatsen. En annan gång var det en tjej som halkade på stenarna när hon skulle landa sin kite. Hon släppte taget om bommen med ena handen för att ta emot fallet samtidigt som hon drog bommen till sig. Utan att gå in på detaljer så slutade det med att hon hamnade intill ett träräcke på andra sidan vägen.

 

Kontentan är alltså att man bör befinna sig en bra bit ut i vattnet när man launchar kiten så att man kan rycka quick releasen och dumpa kiten i vattnet utifall något går på tok. Av samma anledning bör man iakta försiktighet när man landar kiten. Det är lätt att snubbla och halka på stenarna som ligger vid strandkanten, så stå helst i vattnet när du landar kiten.

 

En fördel med väg 100 ligger så nära bilvägen är iaf att man slipper kånka på utrustningen då parkeringsplatsen ligger precis vid vattnet.

Väg 100 kitesurfing
Här kitar du ett stenkast från bilvägen
Väg 100 Höllviken Ljunghusen
Vattnet är iaf ganska platt vid väg 100!

Skanörs Hamn

Skanörs hamn är verkligen en pittoresk liten hamn med vackra omgivningar, en stor strand och schyssta restaurangen som serverar utsökt färsk fisk och delikata skaldjur. För att göra stället ännu bättre så finns här en stor strand där man kan kitesurfa. Här finns gott om parkeringsplatser så det brukar inte vara något problem att hitta någon plats att ställa bilen. En liten klättring över sanddynerna så är du på stranden.

Kitesurfing Skåne Skanörs Hamn
Skanörs Hamn är verkligen ett trevligt ställe även om det finns bättre spots för just kitesurfing
Skanörs Hamn

Falsterbo

På södra delen av Flasterbonäset finner vi en riktigt naturskön spot. Parkera vid Falsterbo golfklubb och traska ner mellan klitterna så når du stranden. Här kitar du med fördel i ostliga vindar men sydostliga till sydliga vindar funkar oxå även om det blir lite mer pålandsvinds. Falsterbo är alltså ett gott alternativ till Lundåkra. Här slipper du trängsel från andra kitare, men Flasterbo är även populärt bland badgäster så räkna med att stranden kan fylkas av andra icke kitare som du måste lämna företräde, både på land och i vattnet.

 

Vattnet blir snabbt djupt i Falsterbo och det blidas lätt vågor här. Kan du inte ta höjd så kommer du få harva intill land vilket är lite vanskligt med tanke på andra människor som uppehåller sig på stranden. Har du däremot passerat nybörjarstadiet och kanske även behärskar en vågbräda så kan du ha riktigt kul här!

 

Behöver du gå på toa så kan du smita in på restaurangen annars finns tyvärr inga bra möjligheter för att eventuellt spola av sand från din utrustning, så se till att du har med dig en stor IKEA bag 🙂

Falsterbo Kitesurfing Spot
Skulle vinden svika så är det ändå aldrig fel att hänga på stranden i Falsterbo!

Parkvägen

Inte långt från Falsterbo finner du en spot som kallas Parkvägen. Det kan vara lite knepigt att hitta till spoten då du måste köra in på småvägar för att komma till rätt parkering. I anslutning till parkeringen finns toaletter och det är inte mer än tiotal meter att gå från parkeringen för att nå stranden. Stranden vid Parkvägen har ett område som är avsett just för kitare. Utanför detta område råder kiteförbud. Respektera detta och lämna badgästerna här ifred så kommer alla vara glada. Liksom Falsterbo så är vattnet här djupt och vågigt, så Parkvägen lämpar sig heller inte för nybörjare.

Parkvägen Kitesurfing
Se bara upp så att du får en sticka i foten när du kilar ner på stranden
Toalett vid Parkvägen
Toalett nära till hands ger alltid pluspoäng!

/Gustav – IKO Kitesurfing Instruktör

hoppa med kite