Boka din kitekurs med Gusty. Läs om våra olika kurser här.

Heldagskurs – level 1 – 3,5h – Pris: 2300:-

Lär dig grunderna kring kitesurfing och träna brädstarter. Följande moment går vi igenom under heldagskursen:

Spotcheck

Väder och vind är de två grundläggande elementen som krävs för kitesurfing, men det är mycket annat man bör tänka på innan man tar upp sin kite i luften. Träd, hus, kullar och andra föremål på land kan orsaka turbulens och alltför många ggr har oaktsamma kitare utan kunskap upplevt oönskade flygturer som slutat illa.

Spotcheck innebär att man gör en bedömning av platsen där man kitar för att upptäcka eventuella risker samt säkerställa att platsen är kitesäker både på land och i vattnet.

Flyga träningskite

En träningskite är en liten kite som du lär dig flyga innan vi går över till de stora kitarna. Principen för en träningskite och en riktig kite är densamma, men träningskiten är avsevärt mycket mindre och den går inte sönder när man störtar den rakt ner i backen, eller med andra ord en perfekt leksak att öva flygteknik med tills man kan göra en säker övergång till en stor kite. Filmen här nedan visar hur man flyger en träningskite.

Momentet med träningskiten innebär alltså att du lär dig rigga en träningskite och lär dig hantera dess säkerhetsfunktioner samt att du lär dig flyga den på ett bra sätt.

Handsignaler

ok signalNär man kitar och när det blåser brukar det vara mycket svårt att höra vad folk säger även om de skriker till dig, men lyckligtvis finns det internationella handsignaler som kitare kommunicerar med.

Hos Gusty lär du dig de viktigaste signalerna och du kommer märka att dom är mycket användbara. Tjejen på bilden visar tecknet för att du vill landa din kite. Så när du kitat klart och vill in till land och landa kiten så försöker du fånga någons uppmärksamhet samtidigt som för handen upp och ner på huvudet. Förhoppningsvis kommer någon genast hjälpa dig, praktiskt när det blåser!

Rigga stor kite

Vid första anblicken av en kite kan det verka komplicerat att hålla koll på att linor, knutar, strutar m.m. och det är ingen lätt sak att själv reda ut hur allting ska sättas ihop. Hos Gusty får du en noggrann genomgång av kitens konstruktion och vad de olika delarna är till för och givetvis får du lära dig att sätta ihop och ta isär kiten med alla linorna som är kopplade till bommen.

Själva bommen innehåller en rad olika delar och det är viktigt att känna till vad de olika delarna är till för och hur de används på ett korrekt sätt. Efter en kurs hos Gusty är det dock inte längre några konstigheter.

bar

Klicka på A,B eller C så får du en snabblektion i vindteori och flygteknik, alltid bra att inte komma helt oförberedd till en kitelektion 🙂

Säkerhet

Även om du kommer lära dig kita under säkra förhållanden så uppstår ibland oförutsedda situationer där kiten blir svår att hantera, t.ex. om en oväntad kastvind rycker tag i kiten eller om några tvinnade linor gör kiten omanövrerbar. Lyckligtvis är alla moderna kitar utrustade med säkerhetssytem och i nödfall kan dessa aktiveras. Man kan jämföra en kites säkerhetssystem vid en livförsäkring, man vill helst inte använda systemen, men ibland är man så illa tvungen. Tyvärr är det inte ovanligt att kitare rent ut sagt skiter i att ens lära sig hur säkerhetssystemen används, dom används ju så sällan. Den som lärt sig systemen är dock tacksam när denne väl hamnar i en farlig situation. En instruktör har ett visst ansvar över dig som elev varför vi alltid gör en grundlig genomgång av säkerhetssystemen på en kite innan vi går över till övningsmomenten i vattnet.

Flygteknik

Som en del i säkerheten ingår det att ha en viss förståelse för aerodynamik, alltså hur vinden påverkar en kite och hur man med hjälp av kiten kan reglera kraften i kiten. När du lärt dig tygla vindens kraft har du vunnit mycket när det gäller din egen och andras säkerhet, efter en level 1 kurs vet du hur man bär sig åt 🙂

Flygteknik

Detta moment innebär att du lär dig utforska det så kallade vindfönstret. Beroende på hur man styr kiten och var man placerar kiten i vindfönstret så kan man generera den kraft som krävs för att man ska kunna dras av kiten. Genom att styra och kontrollera kiten på ett korrekt sätt kan man justera kraften och vid behov göra kiten helt kraftlös. I samband med detta moment lär du dig även hantera de viktiga säkerhetssystemen.

flygteknik

Bodydrag

Bodydrag innebär att man med hjälp av kitens kraft dras genom vattnet. Syftet med övningen är att få en känsla för den potentiella kraften som kan genereras av en kite. Vi börjar med att bodydraga i medvind och går därefter igenom tekniken för att bodydraga upp mot vinden, något som är viktigt för att t.ex. få tag på en bräda man tappat i vattnet bakom sig.

vatten start

Tvådagarskurs  – level 1+2 – 7h – Pris: 3900:-

Vår populäraste kurs! Under tvådagarskursen lär du dig såklart allt som ingår vid en heldagskurs, men vi har mer tid att öva på de viktigaste momenten för att du ska bli säkrare och bekvämare i att hantera kiten. Dag 2 lägger vi mer fokus på brädstarter och du kommer få köra flera vändor med brädan åt båda hållen. Under den här tvådagarskursen lägger vi grunden för att du ska kunna fortsätta kitesurfa på egen hand.

Launcha och landa kiten

Ett av momenten under level 2 är att kunna launcha och landa kiten på ett säkert sätt. Under kitekursen kommer du få öva på att både landa och launcha kiten ett flertal gånger.

Brädstart *

Vi är klara med all teori och du känner dig bekväm med att hantera kiten, dags att ta fram brädan! Det absolut sista momentet innan du kan kalla dig för en kitesurfare är att komma upp på brädan med hjälp av kitens kraft. Inte helt lätt och räkna med en hel del trial and error. Kommer du väl över denna tröskel öppnar sig en helt ny värld du aldrig kommer få nog av!

 * Oavsett vilken typ av kurs du går med Gusty så är bra att ha realistiska förväntningar. Ytterst få kommer upp på brädan efter 5 timmar. De som gör det har ofta erfarenhet från wake, snowboard, surfing o.d. Men givetvis är vår målsättning att du ska utvecklas så långt som möjligt efter dina förutsättningar 🙂

/Gustav – licensierad kiteinstruktör

vindfönstret

Self rescue

Vad self rescue, självräddning på svenska, är för något kan du säkert räkna ut. Det är något som sällan behöver utföras, men som är viktigt att känna till i händelse av en olycka ute på djupt vatten. Under denna övning lär du dig att utföra en självräddning vilket i stora drag går ut på att återfå kontrollen över en krashad kite och använda den som ett segel för att ta sig in till land.

self rescue

Vattenstart

Som nybörjare kommer du öva mycket på vattenstarta din kite. Ofta vill kiten nästan flyga upp av sig själv, men ibland kan kiten ha hamnat i vattnet på ett sätt som gör det betydligt krångligare att få upp den ur vattnet. Med rätt teknik besparar du dig många svordomar och får mer tid till de roliga. Under vattenstartsmomentet får du lära dig att vattenstarta kiten från olika lägen.

vatten start

Väjningsregler

Som kitesurfare kommer du snart märka att du inte är ensam i vattnet. Lyckligtvis finns några enkla trafikregler för att undvika kollisioner och för att det ska bli säkert för alla att kita. Reglerna är ganska självklara och väl ute på vattnet kommer du finna att alla kitare rent naturligt följer dessa regler. Likväl går vi igenom dessa väjningsreglerna, dom påminner om högerregeln för bilar, bara lite enklare 🙂

way of rule

Kitevård

Efter en avslutat kitesession återstår alltid arbetet med att packa ihop kiteutrustningen. Det är ungefär som att packa ner en sovsäck i ett sovsäcksfodral. Ju noggrannare man är desto lättare blir det att packa ihop allting. Och som med så mycket annat materiellt så kan man förlänga livstiden på kiteutrustningen avsevärt genom små enkla åtgärder som vi lär ut under kursen.

Packa ihop kiten rätt så håller den längre

Tredagarskurs  – level 1+2+(3) – 10,5h – Pris: 5700:-

Det här är den ultimata kursen för dig som verkligen vill satsa på en karriär som kitesurfare! Den här tredagarskursen ger dig flera tillfällen att träna på de kritiska momenten tills de verkligen sitter i ryggmärgen och vi ger dig de absolut bästa förutsättningarna för att du efter kursen ska kunna stå på egna ben. Utöver brädstarter och övriga moment i level 1+2 kan du få chansen att, beroende på önskemål och hur snabbt du utvecklas under kursen, även lära dig moment från level 3 som t.ex. att; hoppa, svänga, ta höjd m.m.

Brädstart

Brädstart, alltså att komma upp på brädan och glida fram på vattnet. Det ser ju så enkelt ut, men i praktiken är det lite svårare. Här gäller det att ha kontroll på brädan, kiten och kroppen. Allt samtidigt. Det är lite som att lära sig cykla. Man försöker och försöker, trillar och får börja om, om och om igen. Men förr eller senare trillar polletten ner och som instruktör ger vi dig de absolut bästa förutsättningar för att det ska ske förr 🙂  Andra dagen under tvådagarskursen lägger vi mycket fokus på just brädstartsmomentet.

Brädstart från stranden

En brädstart kan utföras på många olika sätt 😉

Kontrollerat stopp

När man som nybörjare lär sig kitesurfa och väl kommer upp på brädan och är uppe och åker är det lätt hänt att man blir så exalterad att det där med att stanna glöms bort… Allt som oftast slutar det med ett ofrivilligt stopp. Att kunna stanna när man vill är emellertid väldigt viktigt, framförallt när man kitar på en plats med många andra i vattnet. Under en tredagarskurs ser vi till att du lär dig stanna kontrollerat.

Stanna kontrollerat

Ta höjd när du kitar

Kita in till stranden, gå 100 meter rakt ut, kita in till stranden, gå 100 meter rakt ut… vi vet alla hur tröttsamt det kan vara att inte kunna ta höjd, ungefär som att åka skidor där det saknas ett liftsystem. Det finns dock vissa tricks för att kita upwind i såväl vågor som på platt vatten. Allt handlar om att finna en balans mellan kroppsposition och drag i kiten, Gusty lär dig gärna!

upwind

Åka toeside

Toeside är ett relativt enkelt trick där valet av bräda dock kan ställa till det lite, men med lite vägledning från Gusty fixar du snart detta trick, sen är det bara en tidsfråga innan du kan göra toeside carving turn!

way of rule

Hoppa

Att hoppa är en otrolig känsla, ju högre och längre desto härligare! Principen för att hoppa är enkel, det enda man gör är att styra kiten aggressivt rakt upp till zenit. Denna manöver skapar stor kraft i kiten och du lyfter från vattnet, men det är nu det kluriga börjar, vi vill ju kunna landa utan att slå oss halvt fördärvade. Med Gusty lär du dig teorin bakom hoppen och tekniken för att hålla balansen i luften och slutligen landa mjukt i vattnet.

jumphigh

Hoppvändningar

Hoppvändningar eller transitions kan göras på många olika sätt. Enklast är att göra ett litet hopp och byta riktning, men givetvis kan man lägga till en rotation, en loop, en volt m.m… Gusty lär dig tekniken!

way of rule

Loopa kiten

Kiteloop – den ultimata adrenalinkicken! Gusty lär dig gärna tekniken bakom en kiteloop och givetvis kan du få en demonstration. Ett krav är dock att du redan kan hoppa på ett kontrollerat sätt, då detta trick inte är helt riskfritt. Med hjälm och skyddsväst är du dock relativt säker ifall du inte sätter kiteloopen. Räkna med en flygtur du sent ska glömma 😉

kiteloop

Extra dag – 3,5h – Pris: 1500:-

Känner du för en extra dag eller tre med en kiteinstruktör? Har du gått vår tredagarskurs är du välkommen att lägga till obegränsat antal extra dagar.

Privatlektion – Pris (per h): 900:-

Vill du lära dig sätta en backroll, en transition eller nåt annat ballt trick? Eller har du inte kitat på två år och bara är allmänt ringrostig? Med Gusty kommer du snabbt igång igen!

Presentkort

Vilken gåva är bättre än en härlig och adrenalinfylld upplevelse som dessutom kan leda till en ny passion i livet? Våra presentkort levereras i vykortsformat. Text och bild anpassar vi efter dina önskemål. Här är några exempel.

Presentkort heldagskurs exempel 1
Presenkort 2-dagarskurs exempel 1
Presentkort heldagskurs exempel 2
Kitesurfingkurs Presentkort Exempel 3

I den händelse att du råkar vara den enda eleven på en av våra dagskurser så kortas tiden ner 30 min per dag. Annars tar vi som sagt max 2 deltagare per instruktör för att du ska få ut mesta möjliga av din kurs med Gusty. Nedan kan du läsa med mer om:

Vindgaranti

Kitesurfing kräver vind.

För att få Du ska få en så bra upplevelse som möjligt är det nödvändigt att det blåser en del, minst 4-5 m/s krävs för att gå igenom övningsmomenten med övningskite och minst 6-7 m/s är att föredra vid övningar med en riktig kite i vattnet.

Väderprognoser är dock inte alltid att lita på och skulle de visa sig vara för lite vind eller om det plötsligt börjar ösregna så kan det bli nödvändigt att avbryta en lektion och fortsätta vid ett senare tillfälle när väderförhållandena är bättre. Som din instruktör är jag mån om att Du ska bli nöjd och få ut maximalt av din lektion varför en avbruten instruktion såklart fortgår vid ett annat tillfälle utan extra kostnad.

Trygghet

Hos Gusty är du trygg.

Som kiteinstruktörer är det vårt ansvar att se till att Du inte vållar dig själv eller andra skada och vi utbildar dig såklart under trygga och säkra förhållanden. Den utrustning som används kontrolleras regelbundet för att se till att allt är i toppskick.

Kvalitét

Alla är vi olika. Somliga lär sig kita väldigt snabbt medan det tar lite längre för andra, men ALLA kan lära sig! När vi håller en kitekurs anpassar vi den till din utvecklingskurva för att du tryggt och säkert ska utvecklas i din takt. Viktigt för oss är att du efter en kurs lämnar oss med vetskapen om att du fått en god genomgång i hur man kitesurfar på ett säkert sätt och att du kommer klarar dig på egen hand.

Plats

Väder och vind är två avgörande faktorer vid kitesurfing, därefter kommer själva området som bör vara ”kitevänligt”. Längs Skånes kust finns en del bra spots och lektionerna hålls för det mesta vid Habo Ljung (Lomma), Lundåkra (söder om Landskrona). Vid överenkommelse kan även Falsterbo och platser i närheten av Båstad, Halmstad och Varberg fungera som spots.

Kompetens

Alla instruktioner sker genom IKO’s (International Kiteboarding Organization) standard vilket innebär att Du får den absolut bästa och säkraste utbildningen som finns. Efter avslutat kurs blir du registrerad hos IKO med möjlighet att lämna feedback på den instruktion du fått genom Gusty.

onwater

10% rabatt på kiteutrustning från Onwater

Onwater.se är en surfbutik med ett stort utbud av våtdräkter, selar, kitar, brädor, reservdelar m.m. Som elev hos Gusty.se får du 10% rabatt på Onwaters hela sortiment när du handlar från deras butik i Lund.

Som elev hos Gusty.se erbjuder vi en riktigt bra deal på ett kitepaket från Duotone!

 

Duotone Evo 9 kvm med Gonzales bräda (valfri storlek). Ordinarie pris: 25 494 kr. Kursdeal 19 999 kr

Duotone Evo 12 kvm med Gonzales bräda (valfri storlek). Ordinarie pris: 27 694 kr. Kursdeal 21 999 kr

För Selectbräda lägg till 1000 kr

För andra alternativ, våtdräkt, sele mm kolla in surf.se

Funderar du fortfarande på om kitesurfing är något för dig? Klart att det är! Gör dig själv en tjänst och boka en kitekurs nu, vi lovar att du kommer tacka dig själv efteråt!

PS. Vi tar max två elever per instruktör. All utrustning ingår. Mer info om våra nybörjarkurser hittar du här!