Skillnaden på en kitekurs och en kitekurs

Skillnaden på en kitekurs och en kitekurs

Hos vem ska jag gå min kitekurs?

 

Funderar du på att boka en kitekurs? Kanske har du redan googlat och funnit att där finns en handfull olika kiteskolor att välja mellan. Så vilken bör man välja? Går man in på vilken kiteskolas hemsida som helst så hävdar så gott som alla att just deras kiteskola ger de bästa kurserna, har den senaste utrustningen och givetvis har de 99% nöjda kunder! Så det kan alltså kvitta vilken skola man vänder sig till? Nej, självklart finns det skillnader. Läs vidare och få några råd som kan va bra för dig att att ha i åtanke när det gäller valet av din kitekurs.

Instruktören
Instruktören bör, förutom att vara just en god instruktör, även vara en erfaren kitesurfare. Om hen kan utföra sjuka tricks eller om hen deltager i kitetävlingar är inte av så stor vikt. Vad som är av desto större vikt är erfarenhet av kitesurfing i olika förhållanden och total tid spenderad på vattnet. Stark vind, svag vind, byig vind, stora vågor, djupt och grunt vatten, trånga stränder, hinder m.m. Kännedom om olika faktorer som kräver extra uppmärksamhet och kunskap i hur man hanterar alla tänkbara situationer är värdefullt. En person som kitesurfar flera timmar varje vecka i flera år samlar på sig erfarenhet från de extraordinära händelserna som inträffar ibland. En instruktör måste alltså veta hur man ska agera i alla tänkbara situationer och vad som kan inträffa under en kurs. Hen måste veta hur man undviker faror och onödiga risker.

Instruktören bör ha lång erfarenhet av att instruera. Alla elever är olika. Somliga tycks ha en naturlig fallenhet för att lära sig kitesurfing medan andra kräver betydligt mer tid samt uppmärksamhet och tålamod från instruktören. En erfaren instruktör ser direkt var fokus bör läggas och hur din kitekurs genomförs så effektivt som möjligt. Det finns inget universalt kursupplägg som alltid fungerar bäst.

Instruktören måste kunna ge dig självförtroende och mod. Många elever är rädda och kan t.o.m. få panik i vanliga och enkla och naturliga situationer. Instruktören bör därför kunna lugna och demonstrera att allt är under kontroll och att där inte finns något att frukta.

Instruktören bör helst vara IKO-certifierad eller ha genomgått en instruktörskurs under någon liknande organisation. En person som inte har genomgått någon IKO-utbildning kan såklart vara hur bra som helst på att instruera, men IKO-licensen är ändå ett kvitto på att instruktören vet vad hen sysslar med. Du som tagit dyk-cert gick förmodligen till någon PADI-skola? Det är samma sak inom kitesurfing som med dykning, fallskärmshoppning och andra riskfyllda sporter. Man har tagit fram vissa standarder för att trygga säkerheten för både instruktörer och elever.

Vindgaranti
De flesta kiteskolor har ”vindgaranti” vilket alltså innebär att en kurs blir inställd ifall det inte blåser tillräckligt. Detta är naturligtvis bra för dig som elev även om det borde vara en självklarhet. Det finns emellertid en övre gräns för när en kurs inte bör genomföras. Optimala vindförhållanden för en kurs är ca 6-8 m/s, men allt från 5-10 m/s får anses ok. Närmar vi oss ca 15 m/s är det INTE någon bra idé att ta en nybörjarkurs. Ju mer det blåser desto svårare är det att kontrollera en kite. Det är enklare att lära sig kitesurfa med en stor kite eftersom de rör sig långsammare i vindfönstret. I stark vind tvingas du använda en mindre och betydligt snabbare kite. Vissa kiteskolor kan vara angelägna om att du ska gå en kurs ur ett rent ekonomiskt intresse och då vädret må vara hur dåligt som helst, bara kursen genomförs. Andra kiteskolor kan mer liknas vid hobbyverksamheter där det ligger i instruktörens intresse att genomföra sina kurser under gynsamma förhållanden. Instruktören kommer ju helst vilja instruera dig när det är soligt och fint väder med lagom vind och, i den mån det är möjligt, pricka in de bästa dagarna för just dig! Dessutom kommer hen vilja kita själv när det blåser som fan 😉

Slutsats

  • Ha själv koll på väder- och vindprognosen så kommer du säkert veta att det är bra ”kiteväder” den dag du ska gå kurs.
  • Var inte rädd för att gå en kurs hos en mindre etablerad kiteskola. Sannolikheten att du får ut mer av din kurs är definitivt inte mindre om du väljer en liten skola.

Antal deltagare
Har förhållandet ’instruktör/antal elever’ någon betydelse? Svar JA!
Vissa skolor har aldrig mer än max två elever per instruktör. Andra skolor genomför inte ens en kurs om det är färre än två anmälda deltagare och strävar efter att ha fyra elever per instruktör för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Så var i ligger skillnaden att gå en kitekurs med två eller flera elever per instruktör? En uppenbar skillnad är att om du går en kurs med flera deltagare så får du mindre individuell uppmärksamhet från instruktören. Du kommer även stå passiv en längre tid av din kurs. Man lär sig förvisso även av att studera andra elevers misstag och framsteg, men man lär sig snabbare genom att själv träna så mycket som möjligt. Ur säkerhetssynpunkt är det även klokare att välja en kiteskola där ni inte är fler än två elever på en kurs. En instruktör som ansvarar för tre eller fler elever kommer tvingas dela upp deltagarna i pargrupper. Ute i vattnet kommer instruktören av naturliga skäl inte kunna assistera flera grupper samtidigt och du lämnas därför ensam en del av tiden. I händelse av en incident är det större risk att råkar illa ut ifall din instruktör inte omedelbart kan komma till undsättning. Utöver Gusty.se finns det ett fåtal andra kiteskolor som aldrig tar mer än två elever samtidigt på en kurs.

Fler tips

  • Om möjligt besök stranden en blåsig dag och fråga andra kitesurfare hos vem de gått sin kitekurs. Var dem nöjda? Kunde de kitesurfa på egen hand efter kursen? Fick de tips och råd om var man kan köpa utrustning efter avslutat kurs? Försök få så många objektiva svar som möjligt och dra egna slutsatser.
  • Priset du betalar för din kurs har såklart en betydelse, men om du kan spara nån hundralapp eller två genom att välja den billigaste kursen är mindre viktigt om kostnaden ställs i korrelation till hur effektiv kursen är. En kvalitativ kurs kan spara dig frustration (över att på egen hand inte komma igång med surfandet), förhindra skador och rent hypotetisk sätt kan du även spara tusentals kronor genom att minska risken att fördärva din nyinköpta utrustning.
  • Fråga om rabatt. Många kiteskolor samarbetar med surfshoppar, kitedistributörer m.m. Hör dig för vad de kan erbjuda dig då det via hemsidorna inte alltid framgår helt tydligt vilket rabatter/erbjudanden där finns att erhålla

kitekurs

No Comments

Post A Comment