Slackline – bästa träningen när det inte blåser

Slackline – bästa träningen när det inte blåser

Att ha en stark och smidig kropp underlättar helt klart för den som vill kitesurfa. Att bara kryssa fram och tebaks på vattnet i svag vind är inte särskilt ansträngande, men när det väl brallar på hamnar vi ett annat läge. Inte minst för freestyleåkaren eller ”old school surfaren” som måste jobba extra hårt med bålmuskelaturen, ben och armar. När man glider ur brädan med ena foten är det skönt att vara stark i foten som brädan sitter kvar på för att undvika en fraktur. Starka ben och knän är också bra att ha när man inte får till den där perfekta mjuka landningen. I ett annat läge kanske du måste dra allt vad du pallar för att loopa kiten för att undvika en crash, då är ett par grova armar rätt praktiskt.

Kort sagt en vältränad kropp gör det möjligt att kita skiten ur dig själv och samtidigt undvika och förebygga skador.

Så vilken träning är bäst? Gym och löpning i all ära, men frågar du mig så finns det bättre och roligare alternativ. All form av bålträning är toppen! Benträning är såklart också en självklarhet. Fotträning är inte heller att underskatta. Den som kitat för första gången efter ett långt uppehåll vet hur sjukt trött man kan bli i fötterna. Ett resultat av försvagade små muskler i fötterna som hjälper till att stabilisera när underlaget du står på plötsligt blivit vatten! Något annat som jag dock anser viktigt är även balans!

Det finns många olika träningsformer där du kan träna upp allt detta, men jag vill ändå slå ett extra slag för slackline! Det fina med slackline är inte bara att det stärker bål, ben och fötter samt tränar upp balansen och förmågan att fokusera utan även att det är en jäkligt soft syssla de dagar de är vindstilla och soligt! Allt du behöver är en slackline och två träd!

Slackline - bästa träningen när det inte blåser

Konsten att gå på slackline

Att gå på slackline kan för den oinvigde till en början te sig som ett till synes omöjligt projekt. Räkna med att darra som ett asplöv in vinden de första timmarna. Men skam den som ger sig! Ett litet kliv på linan får ses som en stor framgång till dess att du kan gå hela linans längd. Nybörjaren på bilden nedan fuskar med en käpp men det är tillåtet i början 😉

kristoffer-slackline

Med tiden blir du stadig som en fura och kan ta kitesurfandet till en ny nivå 🙂

hoppa-fran-brygga-med-kite

Gusty's gamla logga

No Comments

Post A Comment