Så kommer du upp på brädan

Hjälp, jag kommer inte upp på brädan!

Många nybörjare undrar vad den genomsnittliga tiden är för att komma upp på brädan. Att ge någon slags prognos om när du kan förväntas komma upp på brädan är dock meningslöst. Somliga kommer upp på första försöket, andra kämpar en hel sommar innan de lyckas åka sina första metrar. Oavsett vilket så är det såklart frustrerande att inte komma upp på brädan, särkilt när det tycks vara en barnlek för dina kompisar. Men ta’t lugnt, jag ska ge dig några tips som kommer hjälpa dig på traven 🙂

Vi tänker oss följande scenario:

Du har gått en kurs och kitat ca en gång i veckan under två månaders tid. Men av någon anledning har du stora problem med att komma upp på brädan och du har ännu inte lyckats surfa mer än ett par meter innan du ramlar ner i vattnet igen. Så vad kan felet vara?

Låt oss börja med att göra vissa antaganden för att kunna utesluta eventuella fel.

Om du har gått en kurs så har din instruktör förmodligen lärt dig hur du genererar kraft i kiten. Så några första tips.

  1. Skapa tillräckligt med kraft i kiten, var inte för feg. Var inte rädd för att gå upp en kitestorlek. Med mer kraft blir det enklare. Om det skrämmer dig att ta en större kite, så ta en större bräda.
  2. Börja inte direkt med att kantra brädan. I ett initialt skede ska du istället plana ut brädan och peka den neråt i vindriktningen för att få upp farten lite grann. Detta kommer hjälpa.
  3. Tänk inte så mycket på allt du ska göra och inte ska göra, det kommer bara göra allting än mer komplicerat, just do it! 🙂

Låt oss gå på djupet med ditt problem.

Faller du framåt?

Om du faller över brädan, alltså i den riktning du ämnar surfa (över din främre fot), så är felet att du har för mycket vikt på den främre foten och du pekar inte brädan nedåt i vindens riktning tillräckligt mycket när du startar.

Faller du bakåt?

Om du faller bakåt och plumsar ner i vattnet med röven först (mot brädans bakkant vid din bakre fot), så har du antagligen för mycket vikt på bakfoten och det är troligt att du måste peka brädan lite mer nedåt i vindriktningen.

Har du för lite kraft i kiten?

Jag ser många försiktiga nybörjare som går ut i vattnet med en för liten kite (eller med en bräda som kräver mer vind), eller så har de dragit för mycket i depowern, eller så har de bommen lå ngt från kroppen med utsträckta armar, eller så dödar de kitens kraft genom att dra in bommen enda till kroppen eller så flyger de inte kiten tillräckligt aggressivt i powerzone. Något eller en kombination av dessa fel gör allting mycket svårare. Det absolut vanligaste felet jag brukar se är dock att nybörjaren drar in bommen hela vägen in till chicken loop och krampaktigt håller kvar den där. Resultatet blir då att kiten blir långsammare och samtidigt tappar kraft. Allt som oftast slutar detta med att han/hon ramlar bakåt (kiten har inte längre tillräckligt med kraft för att få upp personen på brädan), därefter släpper man bommen och kiten far upp med mycket stor kraft genom powerzone ut till vindfönstrets kant (edge of the wind window).

Hur löser vi då detta eller dessa problem?

Du som läser detta och som har problem med att komma upp på brädan kanske redan har försökt alla ovanstående tips. Du dyker kiten ner i powerzone, pekar brädan neråt, styr kiten upp och ner i powerzone, håller bommen i ett bra läge osv… Likväl kommer du inte upp på brädan! Förmodligen tänker du för mycket. Du vet hur du ska göra rent teoretiskt, men det funkar inte rent praktiskt. Vi ska testa en ny metod som gör det enkelt för dig!

  • Fokusera ENBART på att komma upp till stående eller halvstående position och fall därefter omedelbart tillbaka ner i vattnet igen (med flit). Åk bara 1-3 meter. Tänk inte på att surfa på vattnet nu. Upprepa detta om och om igen. Denna enkla manöver kommer reducera alla saker du ”måste” tänka på . Upprepa denna övning tills du kommer upp till stående utan problem åtminstone 10 gånger i rad, och i båda riktningarna. Nu kan du testa med lite längre sträckor.

Med den här övningen spelar det inte så stor roll vilken storlek du har på kiten eller på brädan. Även om du tar en kite som är på tok för liten för att du ska kunna kita och ta höjd med den, så kan du alltid dyka kiten, komma upp på brädan och falla tillbaka ner i vattnet.

Två små tips som kommer hjälpa dig på traven

  1. För att komma upp på brädan så dyker vi kiten genom vindfönstret, detta skapar den nödvändiga dragkraften. Dra dig INTE upp med hjälp av bommen!
  2. Lite assistans med ovanstående. Ögonblicket du känner draget i kiten (det kräver en del känsla och övning för att veta exakt när draget kommer), rulla framåt med axlar/bröst/huvud mot dina böjda knän och låt kitens ryck/kraft dra dig upp på brädan.

Ett vanligt misstag (som redan betonats) de flesta begår är att de behandlar bommen ytterst omilt och i princip använder enbart armstyrka i sina försök att komma upp på brädan. Slappna av och tillämpa de ovanstående tipsen.

När och hur ska jag dra in/ut bommen?

Att rent instinktivt lära sig när och hur mycket man ska dra in eller släppa efter med bommen är knepigt för många nybörjare. Så gott som alla nybörjare drar in bommen alldeles för mycket, men misströsta ej. När du väl lärt dig komma upp på brädan är nästa steg att just lära dig hantera bommen på ett korrekt sätt.

Innan vi går vidare ska vi reda ut några saker när det gäller att dra in bommen för att skapa mer drag. Någon har kanske sagt dig att det hjälper att dra in bommen för att skapa mer kraft när du ska upp på brädan, detta är till viss del en myt. Enbart när du väl är uppe och surfar så fungerar denna teknik. Så genom att dra in bommen skapar du eller minskar kraften beroende på situationen.

  1. Om du drar bommen mot dig och samtidigt styr kiten ner den mot vattnet (helt rätt manöver), och fortsätter dra den hela vägen in till chicken loop (fel manöver) där du håller kvar bommen, så kommer kiten snabbt svänga ner i vindfönstret, men kiten kommer flyga långsamt genom vindfönstret och skapa mindre kraft för att dra upp dig från vattnet. Så vad du måste göra är att initialt dra in bommen för att styra kiten ner mot vattnet, och sedan släppa ut bommen så att kiten får bra fart när den flyger genom vindfönstret. En hög hastighet hos kiten genom vindfönstret är vad som ger mer dragkraft, INTE en bom som är maximalt inskotad. Så du börjar alltså med att dra in bommen en bit för att kvickt kunna svänga ner kiten mot vattnet, men släpp ut bommen en aning när kiten flyger i riktning mot vattnet, dra sedan in bommen igen för att snabbt kunna svänga kiten upp mot skyn. Hänger du med? Att veta hur mycket man ska skota bommen in och ut kräver träning och det beror även på vindhastigheten. Sträckan du behöver dyka kiten beror också på vindhastigheten. Ju starkare vind desto kortare dyk erfordras och vice versa. Summa summarum, använd dig av ovanstående teknik så kommer du upp på brädan.
  2. Ovanstående punkt gäller dock inte när du väl är uppe på brädan och surfar fram på vattnet och har kiten ”låst” i en position. Med låst position menas att du inte styr kiten upp och ner i vindfönstret. Gör du det så gäller samma teknik som i punkt 1.
    Om kiten däremot är låst så kan du dra in bommen för att få kiten att placera sig längre bak i vindfönstret vilket skapar ett bättre grunddrag. Om du släpper ut bommen så kommer kiten placera sig närmre vindfönstrets kant vilket ger ett mindre drag.Testa gärna att flyga kiten (ute i grunt vatten) genom hela vindfönstret med bommen konstant inskotad och notera hur långsamt den flyger genom vindfönstret. Pröva sen att flyga enligt metoden i punkt 1 så kommer du märka en stor skillnad i kitens hastighet och dragkraft.
  3. Det finns ytterligare en sak som gör livet enklare för dig. När du flyger kiten up och ner högt upp i vindfönstret, så underlättar det om du sträcker på dig, kommer framåt en bit och lättar på brädans kantring samtidigt som du till viss del följer kiten nedåt i vindriktningen. Om du däremot dyker kiten närmre vattenytan eller om du har kiten längre ner i vindfönstret så kan du kantra desto mer.

Så hoppas du lärt dig något av denna ”lektion” och tänk inte så himla mycket nästa gång du är på vattnet 🙂

 

/Gustav – IKO Kitesurfing Instruktör

Gusty's gamla logga