Kitesurfing tjejer – en bristvara på vattnet

Kitesurfing tjejer – ni är eftertraktade i kitevärlden, och ni kan såklart oxå kitesurfa!

Du har funderat på att lära dig kitesurfa… Du har ju sett hur killarna roar sig ute i vattnet, du har sett bananflinen i deras nyllen, du har sett att det inte behövs två ton utrustning och du har sett att man inte måste se ut som hulken. Du har också märkt vilken social och gemytlig stämning som råder på stranden och du tänker att om dom kitesurfa så borde ju jag också kunna. Och jag kan försäkra dig om du också kan! Så gott som alla kan kitesurfa. Det finns 3-åringar som lärt sig kitesurfa och det finns 80-åringar som kitesurfar. Men du är orolig… kitesurfing ser ju ut att vara ganska farligt. Kanske har du sett somliga som hamnat i trubbel och hört talats om folk som flugit iväg och som slagit sig illa… ”tänk om det händer mig?”. Kitesurfing har dock utvecklats otroligt mycket de senaste decenniet och är inte längre bara en extremsport enbart för adrenalinkickssökande galningar utan ett mer civiliserat fritidsintresse för gemene man. Miljontals kronor investeras årligen i utvecklingen av säkrare och bättre utrustning för kitesurfing och oavsett vilken prekär situation du än hamnar i så finns alltid ett säkertsystem nära till hands för att du ögonblickligen ska kunna frigöra dig själv från kiten i en nödsituation. Så låt oss titta lite närmare på några av förutsättningarna för att du ska lära dig kitesurfa nu när vi skingrat orosmolnen, häng med!
kitesurfing för tjejer

 

Hemligheten för att du ska lära dig kitesurfa i din takt

 

Först och främst, skaffa dig en bra instruktör

Låt inte din pojkvän lära dig! Du kommer bara ta efter hans dåliga vanor och det är inte alls säkert att han kommer lära dig de viktigaste delarna. Försäkra dig om att din instruktör är certifierad. International Kiteboarding Organization (IKO) registrerar instruktörer över hela världen. En IKO-certifierad instruktör har genomgått en särskild utbildning som givit denne de verktyg och den kunskap för att han/hon ska kunna lära dig allt du behöver veta om kitesurfing (din pojkvän kommer förmodligen bara ge dig en snabblektion i hur grejerna funkar så han själv kan ta en tur innan vinden droppar). IKO-instruktörer måste vara uppdaterade på deras kunskap, inneha en trygghetsförsäkring och kunna ge första hjälpen, om inte så blir de av med sin ackreditering. Vilken bakgrund har min instruktör? Kan han/hon kitesurfa? Kan han/hon lära mig? Bara för att du själv är tjej behöver du inte gå till en kvinnlig instruktör, det finns många utomordentligt bra manliga instruktörer som inte är några machotyper, tvärtom så är de allra flesta riktigt trevliga! Fråga runt, prata med andra kitesurfare. Fråga din lokala surfbutik om var man kan hitta en duktig och lyhörd instruktör. Eller ännu bättre, ställ frågor till kiteinstruktörerna själva och se om de kan ge dig begripliga svar. Bygg om möjligt upp en relation innan du räcker över dina surt förvärvade slantar.
Susa Mai en duktig kitesurfing tjej

Skaffa en träningskite

Varför? Oavsett om du väljar att gå en kurs eller om du låter dig instrueras av din pojkvän eller din kompis så har du mycket vunnet om redan kan hantera en träningskite. Att kunna hantera en kite och lära känna vindfönstret är avgörande för din fortsatta utveckling. En kitesurfingkurs inleds allt som oftast med att du introduceras till att lära dig flyga en träningskite, något man lär sig på en halvtimme. Men som vi all vet så ger övning färdighet och ju bättre du är på att hantera en träningskite desto lättare blir det när du går över till en ”riktig” kite. Träningskiten är för övrigt en rolig leksak som du ju alltid kränga vidare till någon annan när du inte längre har glädje av den.

Boka ett par lektioner i följd

Ju längre tid du väntar mellan kurstillfällena desto mer glömmer du och desto sämre blir du på att förbereda dig rent mentalt. Efter ett kurstillfälle har du möjlighet att analysera dina prestationer och diskutera dessa med andra kitesurfare som kan ge dig feedback. Så inför nästa kurstillfälle kan du då förhoppningsvis visualisera hur du ska göra för att ta dig upp på brädan, så boka om möjligt lektioner med kort tidsintervall.
kitesurfing tjejer

Var realistisk med dina förväntningar

Tjejer tar ofta lite längre tid på sig att lära sig kitesurfa än killar vilket beror på att de rent instinktivt är mer varsamma än killar. Något som absolut inte är något negativt, tvärtom – varsamhet är nämligen precis vad många ynglingar skulle behöva ibland!

Leta rätt på någon bra facebookgrupp eller något forum, eller gå helt sonika till stranden en blåsig dag. Folk i alla åldrar kitesurfar och jag kan garantera att om du skulle gå fram till någon som kitesurfar och fråga denne om hur saker och ting går till när man kitesurfar så kommer hen mer än gärna dela med sig av erfarenheter och berätta om hur fantastiskt det är att kitesurfa!

Inte sällan möter man folk som aldrig kitesurfat med föreställningarna om att kitesurfing är en livsfarlig sport där man antingen tappar kiten eller flyga iväg med den och slå sig halvt fördärvad. Somliga tror att de aldrig kommer komma upp på brädan och att de andra kommer stå där och skratta åt en. Låt dig aldrig övertygas av någon som säger att du inte kan eller ens borde försöka kitesurfa. DU kan lära dig kitesurfa! Alla kan lära sig med den lilla skillnaden att vissa bara behöver lite mer tid. Har du dessutom redan åkt snowboard, wakeboard, skateboard eller vattenskidor, vindsurfat eller seglat så kommer det här med kitesurfing bli en piece of cake för dig! Ge inte upp, kitesurfing är en underbar sport som du inte får missa! Vi blir alla skrämda av kiten någon gång, men det gäller bara att lära sig tygla den och dess kraft. När du väl behärskar kiten och känner till dess ”uppförande” så är det som att du blir ett med kiten och du kan börja surfa på ett mer avslappnat sätt.

Har du funderat på att lära dig kitesurfa så sluta upp med det och boka en kurs istället! Eller om du fortfarande inte är övertygad så kom åtminstone ner till stranden en blåsig dag så ska vi nog se till att du tar ditt förnuft till fånga 😉

/Gustav – IKO Kitesurfing Instruktör

 

Gusty's gamla logga