Kitekurs – behövs det?

En kitekurs, är det nödvändigt för att lära sig kitesurfa?

Att ta en kitesurfingkurs är inget måste, men rekommenderas starkt. Många underskattar kraften från en kite och alltför ofta inträffar incidenter när personer, som inte gått någon kite kurs, får för sig att testa kite surfing. Att försöka kitesurfa utan att först gå en kurs är ungefär som att sätta sig på en tung motorcykel utan att ens ha körkort för vanlig bil, det slutar antagligen på akuten.

 

Vad får jag ut av att gå en kitesurfing kurs?

Genom att gå en kitekurs lär du dig grunderna för att komma igång med att själv kitesurfa på ett säkert sätt. Du lär dig rätt teknik för att hantera kiten och vilka regler som gäller för kitesurfare. Du lär dig även att känna till vad som krävs för att kunna kitesurfa både när det gäller väder, plats och vilken slags utrustning som är lämplig för rådande förhållanden. Sist men inte minst får du ett medlemskap i IKO (International Kiteboarding Organization) vilket innebär att du får hyra utrustning.

 

Kan inte min kompis lika gärna lära mig kitesurfa?

Har du en duktig, erfaren och pedagogisk kompis, så visst kan han/hon lära dig kitesurfa. Det tar förmodligen längre tid innan du kommer upp på brädan, men kostar dig förhoppningsvis ingenting. Kom dock ihåg att en utbildad IKO Instruktör är utbildad i att just lära ut kitesurfing och som med största sannolikhet är bättre på det än din kompis. Din kompis kan dessutom inte registrera dig i IKO och det blir därför svårt att hyra utrustning om du skulle vilja kitesurfa utomlands (vilket du kommer vilja)!

 

Vilken kiteskola är bäst?

Rent allmänt är kiteinstruktörer bra på att kitesurfa. För att överhuvudtaget få gå en instruktörskurs så krävs det att man kan kitesurfa på ett säkert sätt, vilket innebär att man kan kita upp mot vinden, kunna göra något trick och hoppa kontrollerat. Något man kan lära sig på en sommar, men ändå. För att sen bli godkänd som instruktör krävs det att man klarar en rad olika prov , både teoretiska och praktiska. Så oavsett vilken skola du vänder dig till så kommer du säkert lära dig kitesurfa. Många skolor väljer dock att ta så många elever som möjligt på en och samma gång och vid ett kurstillfälle är inte ovanligt att du får spendera en hel del tid med att titta på. Vi låter det vara osagt om Gusty.se är den bästa kiteskolan, men du blir garanterat väl omhändertagen och du får verkligen valuta för pengarna.

Väl mött!

 

/Gustav – IKO Instruktör

kitekurs