Boka din kitekurs med Gusty. Läs om våra olika kurser här.

Heldagskurs (level 1+2) – 6h – Pris: 2100:-

Lär dig grunderna kring kitesurfing och träna brädstarter. Följande moment går vi igenom under heldagskursen:

Spotcheck

Väder och vind är de två grundläggande elementen som krävs för kitesurfing, men det är mycket annat man bör tänka på innan man tar upp sin kite i luften. Träd, hus, kullar och andra föremål på land kan orsaka turbulens och alltför många ggr har oaktsamma kitare utan kunskap upplevt oönskade flygturer som slutat illa.

Spotcheck innebär att man gör en bedömning av platsen där man kitar för att upptäcka eventuella risker samt säkerställa att platsen är kitesäker både på land och i vattnet.

Flyga träningskite

En träningskite är en liten kite som du lär dig flyga innan vi går över till de stora kitarna. Principen för en träningskite och en riktig kite är densamma, men träningskiten är avsevärt mycket mindre och den går inte sönder när man störtar den rakt ner i backen, eller med andra ord en perfekt leksak att öva flygteknik med tills man kan göra en säker övergång till en stor kite. Filmen här nedan visar hur man flyger en träningskite.

Momentet med träningskiten innebär alltså att du lär dig rigga en träningskite och lär dig hantera dess säkerhetsfunktioner samt att du lär dig flyga den på ett bra sätt.

Handsignaler

ok signalNär man kitar och när det blåser brukar det vara mycket svårt att höra vad folk säger även om de skriker till dig, men lyckligtvis finns det internationella handsignaler som kitare kommunicerar med.

Hos Gusty lär du dig de viktigaste signalerna och du kommer märka att dom är mycket användbara. Tjejen på bilden visar tecknet för att du vill landa din kite. Så när du kitat klart och vill in till land och landa kiten så försöker du fånga någons uppmärksamhet samtidigt som för handen upp och ner på huvudet. Förhoppningsvis kommer någon genast hjälpa dig, praktiskt när det blåser!

Rigga stor kite

Vid första anblicken av en kite kan det verka komplicerat att hålla koll på att linor, knutar, strutar m.m. och det är ingen lätt sak att själv reda ut hur allting ska sättas ihop. Hos Gusty får du en noggrann genomgång av kitens konstruktion och vad de olika delarna är till för och givetvis får du lära dig att sätta ihop och ta isär kiten med alla linorna som är kopplade till bommen.

Själva bommen innehåller en rad olika delar och det är viktigt att känna till vad de olika delarna är till för och hur de används på ett korrekt sätt. Efter en kurs hos Gusty är det dock inte längre några konstigheter.

bar

Klicka på A,B eller C så får du en snabblektion i vindteori och flygteknik, alltid bra att inte komma helt oförberedd till en kitelektion 🙂

Säkerhet

Även om du kommer lära dig kita under säkra förhållanden så uppstår ibland oförutsedda situationer där kiten blir svår att hantera, t.ex. om en oväntad kastvind rycker tag i kiten eller om några tvinnade linor gör kiten omanövrerbar. Lyckligtvis är alla moderna kitar utrustade med säkerhetssytem och i nödfall kan dessa aktiveras. Man kan jämföra en kites säkerhetssystem vid en livförsäkring, man vill helst inte använda systemen, men ibland är man så illa tvungen. Tyvärr är det inte ovanligt att kitare rent ut sagt skiter i att ens lära sig hur säkerhetssystemen används, dom används ju så sällan. Den som lärt sig systemen är dock tacksam när denne väl hamnar i en farlig situation. En instruktör har ett visst ansvar över dig som elev varför vi alltid gör en grundlig genomgång av säkerhetssystemen på en kite innan vi går över till övningsmomenten i vattnet.

Flygteknik

Som en del i säkerheten ingår det att ha en viss förståelse för aerodynamik, alltså hur vinden påverkar en kite och hur man med hjälp av kiten kan reglera kraften i kiten. När du lärt dig tygla vindens kraft har du vunnit mycket när det gäller din egen och andras säkerhet, efter en level 1 kurs vet du hur man bär sig åt 🙂

Flygteknik

Detta moment innebär att du lär dig utforska det så kallade vindfönstret. Beroende på hur man styr kiten och var man placerar kiten i vindfönstret så kan man generera den kraft som krävs för att man ska kunna dras av kiten. Genom att styra och kontrollera kiten på ett korrekt sätt kan man justera kraften och vid behov göra kiten helt kraftlös. I samband med detta moment lär du dig även hantera de viktiga säkerhetssystemen.

flygteknik

Vattenstart

Som nybörjare kommer du öva mycket på vattenstarta din kite. Ofta vill kiten nästan flyga upp av sig själv, men ibland kan kiten ha hamnat i vattnet på ett sätt som gör det betydligt krångligare att få upp den ur vattnet. Med rätt teknik besparar du dig många svordomar och får mer tid till de roliga. Under vattenstartsmomentet får du lära dig att vattenstarta kiten från olika lägen.

vatten start

Bodydrag

Bodydrag innebär att man med hjälp av kitens kraft dras genom vattnet. Syftet med övningen är att få en känsla för den potentiella kraften som kan genereras av en kite. Vi börjar med att bodydraga i medvind och går därefter igenom tekniken för att bodydraga upp mot vinden, något som är viktigt för att t.ex. få tag på en bräda man tappat i vattnet bakom sig.

vatten start

Self rescue

Vad self rescue, självräddning på svenska, är för något kan du säkert räkna ut. Det är något som sällan behöver utföras, men som är viktigt att känna till i händelse av en olycka ute på djupt vatten. Under denna övning lär du dig att utföra en självräddning vilket i stora drag går ut på att återfå kontrollen över en krashad kite och använda den som ett segel för att ta sig in till land.

self rescue

Brädstart

Vi är klara med all teori och du känner dig bekväm med att hantera kiten, dags att ta fram brädan! Det absolut sista momentet innan du kan kalla dig för en kitesurfare är att komma upp på brädan med hjälp av kitens kraft. Inte helt lätt och räkna med en hel del trial and error, men mitt mål är att du ska ha åkt åtminstone ett par meter efter avslutat lektion. Kommer du väl över denna tröskel öppnar sig en helt ny värld du aldrig kommer få nog av!

/Gustav – licensierad kiteinstruktör

vindfönstret

Väjningsregler

Som kitesurfare kommer du snart märka att du inte är ensam i vattnet. Lyckligtvis finns några enkla trafikregler för att undvika kollisioner och för att det ska bli säkert för alla att kita. Reglerna är ganska självklara och väl ute på vattnet kommer du finna att alla kitare rent naturligt följer dessa regler. Likväl går vi igenom dessa väjningsreglerna, dom påminner om högerregeln för bilar, bara lite enklare 🙂

way of rule

Tvådagarskurs (level 1+2+3) – 10h – Pris: 3000:-

För dig som vill ha det bästa! När du väl behärskar grunderna i stegen i level 1+2 börjar det riktigt roliga, det är nu level 3 tar vid! Under din utveckling som kitesurfare kommer du hela tiden stöta på nya utmaningar, som t.ex. byta riktning utan att bli dränkt på kuppen, köra toeside, hoppa, göra olika tricks m.m.

Beroende på hur snabbt du utvecklas under din kurs så kan vi lära dig att; hoppa, svänga, ta höjd m.m.

Vid slutet av denna kurs är målsättningen att du blivit tillräckligt bra för att kunna kitesurfa!
Några exempel på vad du kan lära dig under Level 3:

Ta höjd när du kitar

Kita in till stranden, gå 100 meter rakt ut, kita in till stranden, gå 100 meter rakt ut… vi vet alla hur tröttsamt det kan vara att inte kunna ta höjd, ungefär som att åka skidor där det saknas ett liftsystem. Det finns dock vissa tricks för att kita upwind i såväl vågor som på platt vatten. Allt handlar om att finna en balans mellan kroppsposition och drag i kiten, Gusty lär dig gärna!

upwind

Åka toeside

Toeside är ett relativt enkelt trick där valet av bräda dock kan ställa till det lite, men med lite vägledning från Gusty fixar du snart detta trick, sen är det bara en tidsfråga innan du kan göra toeside carving turn!

way of rule

Göra hoppvändningar

Hoppvändningar eller transitions kan göras på många olika sätt. Enklast är att göra ett litet hopp och byta riktning, men givetvis kan man lägga till en rotation, en loop, en volt m.m… Gusty lär dig tekniken!

way of rule

Hoppa

Att hoppa är en otrolig känsla, ju högre och längre desto härligare! Principen för att hoppa är enkel, det enda man gör är att styra kiten aggressivt rakt upp till zenit. Denna manöver skapar stor kraft i kiten och du lyfter från vattnet, men det är nu det kluriga börjar, vi vill ju kunna landa utan att slå oss halvt fördärvade. Med Gusty lär du dig teorin bakom hoppen och tekniken för att hålla balansen i luften och slutligen landa mjukt i vattnet.

jumphigh

Loopa kiten

Kiteloop – den ultimata adrenalinkicken! Gusty lär dig gärna tekniken bakom en kiteloop och givetvis kan du få en demonstration. Ett krav är dock att du redan kan hoppa på ett kontrollerat sätt, då detta trick inte är helt riskfritt. Med hjälm och skyddsväst är du dock relativt säker ifall du inte sätter kiteloopen. Räkna med en flygtur du sent ska glömma 😉

kiteloop

Privatlektion – Pris (per h): 600:-

Vill du lära dig sätta en backroll, en transition eller nåt annat ballt trick? Eller har du inte kitat på två år och bara är allmänt ringrostig? Med Gusty kommer du snabbt igång igen!

Vi tar max 2 deltagare per kurs för att du ska få ut mesta möjliga av din kurs med Gusty!

Nedan kan du läsa med mer om:

Vindgaranti

Kitesurfing kräver vind.

För att få Du ska få en så bra upplevelse som möjligt är det nödvändigt att det blåser en del, minst 4-5 m/s krävs för att gå igenom övningsmomenten med övningskite och minst 6-7 m/s är att föredra vid övningar med en riktig kite i vattnet.

Väderprognoser är dock inte alltid att lita på och skulle de visa sig vara för lite vind eller om det plötsligt börjar ösregna så kan det bli nödvändigt att avbryta en lektion och fortsätta vid ett senare tillfälle när väderförhållandena är bättre. Som din instruktör är jag mån om att Du ska bli nöjd och få ut maximalt av din lektion varför en avbruten instruktion såklart fortgår vid ett annat tillfälle utan extra kostnad.

Försäkran & Trygghet

Hos Gusty är du trygg.

Som kiteinstruktör är det mitt ansvar att se till att Du inte vållar dig själv eller andra skada och vi utbildar dig såklart under trygga och säkra förhållanden. Om en olycka trots allt skulle uppstå så har jag en ansvarsförsäkring och dessutom goda kunskaper i Hjärt-Lung-Räddning och grundläggande sjukvård.

Den utrustning som används kontrolleras regelbundet för att se till att allt är i toppskick.

Kvalitét

Alla är vi olika. Somliga lär sig kita väldigt snabbt medan det tar lite längre för andra, men ALLA kan lära sig! Det ligger i mitt intresse att se till att du lämnar mig med vetskapen om att du fått en god genomgång i hur man kitesurfar på ett säkert sätt och jag vill vara säker på att du klarar dig på egen hand. Därför avsätter jag mer än gärna extra tid om de behövs.

Plats

Väder och vind är två avgörande faktorer vid kitesurfing, därefter kommer själva området som bör vara “kitevänligt”. Längs Skånes kust finns en del bra spots och lektionerna hålls för det mesta vid Habo Ljung (Lomma), Lundåkra (söder om Landskrona). Vid överenkommelse kan även Falsterbo och platser i närheten av Båstad, Halmstad och Varberg fungera som spots.

Kompetens

Alla instruktioner sker genom IKO’s (International Kiteboarding Organization) standard vilket innebär att Du får den absolut bästa och säkraste utbildningen som finns. Efter avslutat kurs blir du registrerad hos IKO med möjlighet att lämna feedback på den instruktion du fått genom Gusty.

Sharing is caring

Den härliga känslan att kitesurfa vill vi dela med oss av! Kitesurfing är helt enkelt det bästa som finns! Rebusen nedan förklarar kortfattat varför du måste börja kitesurfa.

kitesurfing är kul

Funderar du fortfarande på om kitesurfing är något för dig? Klart att det är! Gör dig själv en tjänst och boka en kitekurs nu, vi lovar att du kommer tacka dig själv efteråt!

PS. Vi tar max två elever åt gången medan många andra kiteskolor tar 4-6 elever per instruktör, just sayin’.