Lundåkra

Kitespot Lundåkra
Kitespot

Lundåkra

Date
Category
Kitespots
Tags
kitespot, lundåkra
About This Project

Lundåkra är den bästa kitespoten i Skåne när det blåser sydliga och sydostliga vindar. Även ostliga vindar funkar, men det tenderar att bli något byigare vind då p.g.a. bakomliggande skog och mark. För nybörjare kan Lundåkra te sig ganska skrämmande vid första anblicken. Själva riggningsytan är begränsad och dagar med riktigt bra förhållanden kan det minst sagt bli fullsmockat med kitar, linor och folk. Är du nybörjare gör du bäst i att gå ut ett tiotal meter i vattnet innan du launchar kiten, ett misstag på land har man liksom inte råd med. Ytan på land är dessutom lite som en stor gryta, kantad av träd vilket gör att det är vindskugga på stora delar och det kan vara svårt att launcha även för den erfarne.

Längs hela kustträckan mellan Skåne och Halmstad råder det brist på bra spots för sydostliga vindar varför kitesurfare längre norrifrån vallfärdar till Lundåkra under helger när det blåser sydostliga starka vindar. Detta gör att platsen blir extra ”crowded” och som nybörjare ställs man verkligen inför en utmaning i det kaos som kan råda här.

Positivt med Lundåkra är emellertid att det ofta är väldigt platt vatten på sina håll och när man väl kommit ut på vattnet så är det inte så trångt längre. Här finns även toalett med handfat och en relativt stor parkering.