Skötselråd för kiteutrustningen

Ta hand om din kiteutrustning och vårda den ömt så förlänger du dess livslängd

Har du lagt ut 10 papp på en ny kite vill du givetvis att den ska hålla längre än 4-5 sessions. Här kan du ta del av tips som ökar kitens livslängd och ger dig maximal valuta för pengarna.

Ironisk nog är kitens värsta fiende sand, sol och vatten. Alla tre är ganska svåra att undvika, bortsett från eventuellt solen som har en tendens att gå i moln när man vill kita här i Sverige. Här följer iaf en radda tips din kite kommer uppskatta 🙂

  1. Undvik solen. Ibland lättare sagt än gjort, men det finns ingen Lämna inte kiten på stranden i onödan där den exponeras av sol, vind och sand.anledning att lämna din kite på stranden i timmar bara för att du är för lat för att packa ihop den för tillfället. UV-strålning bleker och bryter ner materialet i kiten precis som med många de flesta andra av människan tillverkade material. När kiten inte är i luften så hör den hemma i skuggan.
  2. Vinden sliter oxå på kiten. En kite som är i luften spänns ut av vinden och fladdrar inte vilket inte leder till så mycket slitage. Värre är det med kitar som lämnas på stranden då vinden gärna mer eller mindre oavbrutet ser till att duken fladdrar längs med trailing edge. Har du någonsin sett en flagga i vinden som är helt fransig i änden? Precis samma sak händer med din kite även om det tar ett tag innan det märks rent visuellt. Återigen, packa ihop kiten om du inte ämnar använda den under en såväl kortare som längre tid.
  3. Sand – utan tvekan kitens fiende nummer ett! Vet inte hur många gånger jag sett folk packa ihop sandiga kitar utan att riktigt begripa varför. Lathet och dumhet är en kvalificerad gissning. Sand fungerar som slippapper och nöter effektivt på både sömmar och duk. Landa om möjligt kiten på gräs för att lätt kringå problemet med sand annars är det inte så svårt att borsta bort det mesta av sanden.
  4. Vatten är en annan bov som kan få din kite att mögla och samtidigt missfärga den. Regn, blött gräs och annat gör att det ibland inte finns något annat val än att packa ner kiten blöt. Ingen fara i det så länge du tar upp den och torkar den när du kommer hem, eller om du vet att du ska ut och kita med kiten igen de närmaste dagarna. Men att packa ner en fuktig kite och lämna den i veckor är inte så klokt. Förutom att kiten blir ofräsch och kommer ha mindre angenäm doft så bryter fukten ner materialet. Även om kiten känns torr när du packar ner den i väskan kan fukt ha trängt in i sömmarna vilka därmed på sikt kommer försvagas om du har otur. Ett och annat dopp i vattnet med kiten under din session hör till, men du behöver kanske inte nöta det tricket du alltid failar precis innan du ska upp på land. Avsluta varje session med 15-20 minuters cruising så lufttorkar du effektivt kiten.
  5. Värme är en annan kitemarodör. Att lämna kiten i en kokhet bil mitt i sommaren kan smälta klistret mellan ventiler och bladdern vilket i sin tur kan lämna små hål. Nästa gång du pumpat upp kiten finner du att den på något mystiskt sätt drabbats av en långsam pyspunka som kan vara svår att lokalisera. Problemet är lätt att undvika och behöver förhoppningsvis ingen närmare förklaring.
  6. När du riggar kiten så se till att bridle-linorna, pigtailsen och pulley:sarna är sandfria. Sandkorn som letat sig in i de högt belastade fästpunkterna mellan bommens och kitens linor skaver som fan rent ut sagt. Sand i pulley:sarna är inte heller någon hit. Sanden sliter ut både linor och pulleys och det är inte kul när en sådan går sönder mitt under en session.
  7. Lämna deflate- och inflate-ventilerna öppna när du packar ihop kiten så tänjer du inte ut dom i onödan vilket kan leda till luftläckage.

Några ord om bommen

 

så här ska de se ut när du lindat upp linorna på bommen, hårt och perfekt!Minst lika viktig som kiten är själv bommen. I en nödsituation är det inte så kul att plötsligt upptäcka att Quick-Releasen:en (QR) kärvar eller att linorna inte pallar trycket. Skölj alltid av bommen i sötvatten så att metalldelar inte oxiderar och så att inte sand skaver på linorna i onödan. Spruta lite C-56 eller smeta på något annat smörjmedel på de rörliga delarna i QR nån gång ibland så håller den sig i trim. Apropå linor så linda alltid upp dom så perfekt som möjligt. Har du slarvat blir det lätt trassel när du ska linda upp linorna nästa gång. Trassel + svordomar + ryck och slit = slitage. När du ändå är igång med att skölja av bommen så spola gärna lite vatten på selen oxå då dess låsmekanismen lätt blir fucked av sand och saltvatten.

 

Huruvida man bör skölja av kiten eller inte efter session råder det delade meningar om. Somliga menar på att saltet bildar små saltkristaller som sliter på materialet, något jag kan hålla med om. Samtidigt så har salt en konserverande effekt och risken för att mögel och bakterier börjar frodas i kiten motverkas av saltvatten. Här i Sverige är vattnet dock inte särskilt salt, på sin höjd bräckt, så på våra breddgrader finns ingen anledning till att skölja kiten i färskvatten. Man kan väl säga att latheten och bekvämligheten i detta spörsmål lätt övervinner besväret med att väl hemma packa upp kiten, skölja, torka och packa ner igen.

 

Hur pedantisk du än är så brukar linorna slitas ut med åren. Linor som är lite slitna och fransiga är som regel inget att oroa sig för ifall du kitar relativt lugnt. Blir linorna för slitna (och särskilt om du tillhör skaran som gillar att vara ute när det blåser som mest) kan det vara klokt att byta till nya fräscha linor innan det sker en olycka. Surfspot har ett stort utbud av både linor och kitebommar till bra priser.

 

Visste du förresten att en knut på en lina minskar dess hållbarhet? Exakt hur mycket kan jag inte svara på, har läst allt mellan 30-50% och det beror säkert på typ av knut och linans material. Oavsett vilket så vill man inte gärna ha en knut på någon lina. Att knyta upp en stenhård liten knut kan lätt ses som ett omöjligt projekt, men det finns ett trick! Lägg linan över en skärbräda eller något annat fast underlag. Plocka fram en hammare och bearbeta knuten med lagom hårda slag och vips ska du se att knuten börjar lösas upp. Är knuten riktig jävlig så häll på en droppe matolja så går det lättare. Använd gaffel, nål o.d. med försiktighet då vi inte vill skada linan när vi knyter upp knuten.

 

/Gustav – IKO Instruktör

Gusty